Täydellistä umpihankihiihtosauvaa etsimässä: Swix mountain extreme

Monta vuotta olen kokeillut ja etsinyt täydellistä umpihankihiihtosauvaa tai metsäsauvaa tai hankisauvaa. Miksi sitä kukakin haluaa kutsua. Kaikissa testaamissani on aina ollut jotakin pielessä. Hyvän sauvan pitäisi täyttää seuraavat vaatimukset:

Tyypillinen markettien myymä umpihankisauva on löysä, aivan liian löysä. Oikeisiin kilpahiihtosauvoihin tottuneelta palaa käämit heti jos joutuu lykkimään sauvalla, joka taipuu kaarelle ja hukkaa puolet työntövoimasta. Luotto näin vetelän sauvan kestolle on myös huono. Halvat ja vetelät sauvat eivät ole myöskään keveitä.

Halvoissa sauvoissa on myös muovikahvat, jotka ovat kylmiä kovalla pakkasella. Remmit ovat myös vähän mitä sattuu. Toisaalta joskus halvimmissa sauvoissa on perinteinen remmi eikä moderni tarranauhaviritys. Tarranauhat eivät kelpaa hiihtovaeltaessa, koska niitä on hidas irrotella ja tarranauhat väsyvät eivätkä lopulta pidä. Tavallinen remmi on hyvä mutta sen olisi syytä olla tarpeeksi suuri jotta iso ja lämmin rukkanenkin mahtuu.

Markettisauvoissa on tarpeeksi suuret sommat. Valitettavasti niiden materiaalina on lähes aina jäykkä ja huono muovi. Sompa kyllä kantaa pehmeässä lumessa, mutta kun siirrytään kovalle alustalle esim. tuulen kovettamaan avotunturiin niin ollaan ongelmissa. Jyrkässä rinteessä kovalla voimalla työntäessä sauva kääntyy jyrkkään kulmaan ja liian jäykkä sompa ottaa kiinni rinteeseen ja kampeaa piikin ylös rinteestä juuri kriittisellä hetkellä. Tämä on äärettömän ärsyttävää! Ahkion kanssa ylämäkeen puskiessa ei kaipaa sitä, että sauvan ote lipsuu rinteestä! Tarpeeksi kauan tätä samaa jatkaessa muovisen somman ulkokehää kiinnipitävät muovipalat menevät myös poikki.

Olen testannut myös kalliimpia sauvoja mutta niistäkään ei ole hyviä kokemuksia. Sompien kanssa on samoja ongelmia kuin halvoissa. Eräissä sauvoissa oli poikkeuksellisen hyvä piikki, joka puri erittäin hyvin jäähän ja sauva toimi auttavasti jopa jääsauvana, kunhan unohti sen keveyden. Valitettavasti tämän piikin sain poikki tavallisella ladulla hiihtäessä. Sauva oli myös turhan löysä ja sompa oli huono.

Yhdet kohtuulliset sauvat askartelin yhdistämällä moderniin putkeen 80-luvulta olevan hyvän somman. Valitettavasti moderni putki ja vanha sompa eivät sovi suoraan yhteen vaan piti liimailla mukaan pätkä vanhaa putkea. Tuloksena on muuten kohtuullinen sauva mutta sauvan alaosasta tuli turhan painava ylimääräisen putken pätkän takia. Näiden sauvojen suurin ongelma on piikin ja somman liian pieni välimatka. Piikki on siis liian lyhyt. Vanhan somman paras puoli on, että se ei ole symmetrinen joten kampeamisilmiötä ei tapahdu.

Kokoontaitettaviakin on tullut kokeiltua mutta nekään eivät oikeasti kestä kunnon vääntöä. Ahkiota kiskoessa ylämäkeen kohdistuu sauvaan huomattavasti kovempi vääntö ja voima kuin normaalisti tasamaalla hiihdettäessä. Pahimmissa paikoissa väännetään koko kropan voimalla askel kerrallaan "tasatahtia". Varasauvana kokoontaitettavakin voisi toimia mutta pääsauvana en sellaiseen luottaisi.

Swix Mountain Extreme

Joulukuussa sain testattavaksi Swixin valmistamat Mountain Extreme -umpihankisauvat. Sauvat ovat erittäin kalliit mutta vihdoinkin näyttäisi siltä, että on löytynyt oikeasti käyttökelpoinen sauva!

Niin paljon tykästyin näihin sauvoihin, että hankin nämä itselleni. Umpihankihiihtokilometrejä onkin kertynyt tälle talvelle enemmän kuin ladulla hiihdettyjä. Toivottavasti nämä sauvat palvelevat pitkään :-)

http://hazor.iki.fi/2018/mountain_extreme/
© Tommi Lahtonen ()<https://hazor.iki.fi/>
2018-01-09 22:25:46