Rogaining eli retkisuunnistus

Rogainingissa yritetään kerätä mahdollisimman monta pistettä käymällä kartalle pisteytetyillä rasteilla annetun maksimiajan sisällä.

Rogaining on joukkuelaji. Joukkueen koko on 2–5 henkilöä. Joukkue ei saa hajaantua.

Rogaining-tapahtuma alkaa suunnittelujaksolla, jonka aikana joukkueet suunnittelevat, mitkä rastit heidän kannattaa etsiä ja missä järjestyksessä. Suunnitteluaikaa on kilpailusta riippuen yleensä 1–3 tuntia.

Rastit saa kiertää vapaavalintaisessa järjestyksessä ja tavoitteena on kerätä määräajassa mahdollisimman monta pistettä. Eri rasteista saa eri määrän pisteitä, mikä vaikeuttaa reitin suunnittelua.

Rogaining-tapahtumat kestävät yleensä useampia tunteja, eli kyseessä on kestävyyslaji. Rogainingin ”perusmatka” on 24 tunnin kilpailu, mutta useimmat tapahtumat ovat 3–8 tuntia.

Tapahtuman aikana saa koska tahansa palata kilpailukeskukseen syömään, juomaan, lepäämään tai vaihtamaan varusteitaan. Pitkäänkin tapahtumaan voi hyvin osallistua, vaikka ei olisikaan huippukuntoinen kestävyysurheilija. Maastossa voi liikkua juuri itselle sopivaa vauhtia, pitää taukoja niin paljon kuin haluaa ja tulla pois maastossa koska tahansa ennen määräaikaa.

Ainakin osa rasteista pyritään sijoittamaan maaston hienoimpiin paikkoihin. Vapaasti valittavan reitin ohella tämä tekee rogainingista erinomaisen lajin kaikille luonnossa viihtyville.

Rogainingin ei tarvitse olla jalkaisin suoritettava. Suomessa järjestetään rogainingeja joihin voi osallistua ainakin jalkaisin, maastopyöräillen, meloen, hiihtäen, luistellen jne.

Rogainingissa käytettävät kartat ovat suurpiirteisempiä kuin suunnistuskartat. Suomessa käytetään lähes aina Maanmittauslaitoksen peruskarttaan pohjautuvia karttoja. Karttamerkistö on usein sama kuin peruskartassa. Kartan mittakaava on tyypillisesti 1:15000 – 1:50000.

Rastipisteet ovat huomattavasti helpompia löytää kuin tavallisessa suunnistuksessa. Retkeilijän suunnistustaito riittää.

Yleensä rogainingissa on yhteislähtö, mutta tarjolla on myös rogainingeja liukuvalla lähtöajalla.

Yleensä rastin ensimmäinen numero kertoo kuinka monta pistettä rastista saa. Eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa. Esim. rastista 9A tai 91 saa yhdeksän (9) pistettä. Rastipisteen suunnistuksellinen vaikeus tai etäisyys lähtöpaikasta eivät vaikuta rastin pistemäärään. Tasapistetilanteessa vähemmän aikaa käyttänyt joukkue voittaa.

Myöhästymisestä sakotetaan yksi (1) piste jokaiselta alkavalta minuutilta. Yli 30 min myöhästynyt joukkue hylätään.

Rastileimaamisessa voidaan käyttää suunnistuksesta tuttua emit-leimausta, sportident-leimausta tai muita tapoja kuten QR-koodeja tai kännykällä sijainnin mukaan tapahtuvaa leimausta.

Rogainingin varusteiksi käyvät tavalliset säänmukaiset ulkoiluvaatteet ja -varusteet. Tapahtuman pituudesta ja säästä riippuen varaa mukaasi sopiva määrä juotavaa, syötävää ja vaatteita.

Pitkissä tapahtumissa on käytössä ns. Hash house eli huoltopiste, joka yleensä on lähtöpaikalla. Täällä voi käydä tapahtuman kuluessa täydentämässä juoma- ja eväsvarastojaan ja syömässä. Vuorokauden tapahtumissa hashhousessa on järjestäjien toimesta koko ajan tarjolla syötävää.

Lähes aina rogaining-tapahtumaan kuuluu ruokailu maaliin saapumisen jälkeen.

Lajin syntyhetkenä voidaan pitää huhtikuuta 1976, jolloin laji nimettiin, sille laadittiin säännöt ja ensimmäinen seura perustettiin Australiassa. Lajin erikoinen nimi tulee sen perustajien Rod Phillipsin, Gail Davisin (os. Phillips) and Neil Phillipsin etunimien alkukirjaimista (RoGaiNe > rogaining)

Rogaining-reitin suunnittelu

Suunnittele ennen lähtöä mitkä rastit kannattaa etsiä, missä järjestyksessä ja annetussa aikarajassa.

Suunnittelussa kannattaa arvioida oman joukkueen kunto sekä etenemisvauhti ja suunnitella kartalle vauhtia vastaavan pituinen reitti huomioiden maaston kulkukelpoisuus:

Suunnittelun apuna voi käyttää viivotinta, mittanauhaa, nuppineuloja ja villalankaa. Sähköisten apuvälineiden käyttäminen on kiellettyä.

Nuku yö ulkona -rogaining 26.8.2023

Kartta

Toimintaohje

  • Nuku yö ulkona -rogainingissa voit lähteä mihin aikaan haluat 26.-27.8.2023. Aika alkaa lähtörastin leimaushetkestä. Aika päättyy, kun leimaat maalirastilla.

  • Kulje suunnittelemasi reitti. Joukkue ei saa hajaantua vaan kaikkien joukkueen jäsenten on käytävä rasteilla. Jos aika ei riitä, lyhennä reittiäsi ja oikaise maaliin.

  • Rastileimaus

    Rastileimausohje

    Ongelmia

    Mitä on rogaining?