SIVIILIPALVELUSMIEHEN OPAS

  1. Yleistä
  2. Siviilipalvelukseen hakeutuminen
  3. Siviilipalveluksen alkaminen
  4. Lykkäys palveluksen alkamiselle
  5. Vapauttaminen siviilipalveluksen suorittamisesta
    1. Vapauttaminen terveydentilan perusteella
    2. Vapauttaminen ulkomaan kansalaisuuden perusteella
  6. Koulutus
  7. Työpalveluun sijoittuminen
  8. Ylläpito
    1. Majoitus
    2. Ruokailu
    3. Vaatetus
    4. Terveydenhuolto
    5. Päiväraha
  9. Matkat
    1. Ilmaismatkat
    2. Alennetut matkat Suomessa
    3. Esteettömyystodistus ulkomaanpassia varten
  10. Työ- ja vapaa-aika
  11. Lomat
    1. Henkilökohtainen loma (HL)
    2. Henkilökohtainen syyloma (HSL)
    3. Kuntoisuusloma (KL)
    4. Isyysvapaa (IV)
  12. Kurinpito ja oikeusturva
    1. Kurinpito
    2. Siviilipalvelusrikos
    3. Oikeusapu
  13. Virka- ja työsuhdeasiat
  14. Opintolainojen korkoavustus
  15. Sosiaaliturva ja -etuudet
    1. Sotilasavustus
    2. Muita sosiaalietuuksia
  16. Muuta hyödyllistä tietoa
    1. Asumistuki
    2. Maatalousyrittäjän lomitus ja sijaisapu
    3. Verotus
    4. Työvoimatoimiston palvelut
    5. Harjoittelupisteet
  17. Puolustusvoimilta saatavat varusteet (LIITE 1)
  18. Sotilasläänien esikunnat (LIITE 2)
  19. Työministeriön ja siviilipalveluskeskuksen yhteystiedot (LIITE 3)
YLEISTÄ

Siviilipalvelus perustuu hallitusmuodossa säädettyyn maanpuolustusvelvollisuuteen ja toisaalta uskonnon- ja omantunnonvapauteen. Jos uskonnolliseen tai eettiseen vakaumukseen perustuvat vakavat omantunnonsyyt estävät Sinua suorittamasta asevelvollisuuslain mukaista palvelusta, voit hakea siviilipalvelukseen. Siviilipalveluksen suorittaminen korvaa varusmiespalveluksen rauhan aikana. Maanpuolustaminen voidaan siviilipalveluksessa ymmärtää esim. pyrkimyksenä rauhan edistämiseen, kansainvälisenä vastuuntuntona, ympäristönsuojeluna ja käytännön kansalaisvalmiuksien edistämisenä. Siviilipalveluksesta säädetään siviilipalveluslaissa (1723/91) ja -asetuksessa (1725/91).

Siviilipalvelusaika on 395 päivää, ennen vuotta 1987 siviilipalvelukseen määrätylle kuitenkin 360 päivää. Siviilipalveluksen tavoitteena on yleinen kansalaiskasvatus ja sisältönä yhteiskunnalle hyödyllinen työ. Palvelukseen sisältyy koulutus ja työpalvelu. Työpalvelu suoritetaan lähinnä sosiaali- ja terveydenhuollon aloilla, opetus- ja kulttuurialoilla sekä ympäristönsuojelun ja pelastusalan tehtävissä. Palvelusta ei saa suorittaa ulkomailla lukuunottamatta lyhyehköjä, tilapäisiä komennusmatkoja.

Siviilipalvelusta johtaa työministeriö ("TM") apunaan siviilipalvelusasiain neuvottelukunta. Palveluspaikkoina toimivat siviilipalveluskeskus ja siviilipalveluslaitokset.

Siviilipalveluskeskus ("keskus") huolehtii siviilipalvelusvelvollisten valvonnasta ja mm. palveluksen alkamisajankohdan määräämisestä, koulutuksesta ja työpalveluun sijoittamisesta. Keskus päättää myös lykkäyksestä ja palveluskelpoisuudesta. Keskuksena toimii Vaasan ammatillinen aikuiskoulutuskeskus. Keskuksen päätöksistä voi aina valittaa Vaasan lääninoikeuteen.

Työpalvelu suoritetaan siviilipalvelulaitoksissa ("laitos"), joita on noin 700. Tällaisia voivat olla esimerkiksi valtion hallintoviranomaiset ja liikelaitokset, kunnat ja kuntainliitot, evankelis-luterilainen kirkko ja ortodoksinen kirkkokunta sekä asetuksessa luetellut yleishyödylliset yksityisoikeudelliset yhteisöt. Palveluspaikalta edellytetään sopimusta TM:n kanssa.

Jos asut tai oleskelet ulkomailla, voit hoitaa palvelukseen liittyviä asioita Suomen lähetystön tai konsuliviranomaisen välityksellä.

SIVIILIPALVELUKSEEN HAKEUTUMINEN

Voit hakeutua siviilipalvelukseen kutsunnoissa, niiden jälkeen tai vapaaehtoisena aloitetusta varusmiespalveluksesta. Hakemus tehdään erityisellä lomakkeella, jossa Sinun on annettava vakuutus vakaumuksestasi. Hakemus jätetään kutsunnoissa kutsuntalautakunnalle, varusmiespalveluksessa joukko-osaston komentajalle ja muulloin sotilasläänin esikunnalle tai siviilipalveluskeskukselle. Ulkomailla asuva voi jättää hakemuksen Suomen lähetystöön tai konsulivirastoon. Joukko-osaston komentaja ja keskus toimittavat hakemuksen sotilasläänin esikuntaan. Kutsuntalautakunnan tai esikunnan on käsiteltävä hakemus viipymättä ja hyväksyttävä se, jos se on asianmukaisesti laadittu. Olet hyväksymisen jälkeen siviilipalvelusvelvollinen.

Jos teet hakemuksen varusmiespalveluksessa, Sinut kotiutetaan välittömästi. Suoritettu varusmiesaika hyvitetään siviilipalvelusaikaa laskettaessa kertoimen mukaan.

Voit hakea takaisin varusmiespalvelukseen, et kuitenkaan enää siviilipalveluksen alettua. Takaisin varusmiespalvelukseen haetaan keskukselta vapaamuotoisella hakemuksella (ei ole erityistä lomaketta). Hakemuksessa Sinun on kerrottava, ettei vakaumuksesi estä varusmiespalveluksen suorittamista. Hakemus on päivättävä ja allekirjoitettava.

SIVIILIPALVELUKSEN ALKAMINEN

Saatuaan sotilasläänistä tiedon, että olet siviilipalvelusvelvollinen, keskus lähettää Sinulle tiedon koulutuksen ja siis palveluksesi alkamisajankohdasta samoin kuin "Siviilipalvelusmiehen oppaan". Saat myöhemmin luettelon siviilipalveluslaitoksista.

Siviilipalvelus alkaa hakemuksen hyväksymisvuoden tai kahden sitä seuraavan kalenterivuoden kuluessa, ellei Sinulla ole lykkäystä. Keskus toimittaa määräyksen palvelukseen noin 2 kk aikaisemmin. Suostumuksesi tai ikäsi (yli 28 vuotta) vuoksi aika voi olla tätä lyhyempi. Koulutusjaksot alkavat keskuksessa parin kolmen viikon välein (liite 1). Koulutuksen jälkeen palvelus jatkuu työpalvelulla. Voit itse hakea paikkaa työpalvelua varten jo ennen koulutuksen alkamista (kts. Työpalveluun sijoittuminen). Sinun on kuitenkin ensin varmistettava keskuksesta koulutuksesi ajankohta. Jos paikan saaminen onnistuu, siviilipalveluslaitoksen tulisi ilmoittaa asiasta keskukseen.

Jos Sinun ei nyt tarvitse osallistua koulutukseen, voit aloittaa työpalvelun muunakin ajankohtana. Keskuksen on kuitenkin ensin kuultava siviilipalveluslaitostasi ja vahvistettava alkamispäivä määräyksellään (kts. Työpalveluun sijoittuminen).

Hieman ennen palveluksen alkamista saat matkalipun palveluspaikkaan. Vaikka et ole etukäteen saanut lippua, Sinun on saavuttava. Tositteet kustannuksista on syytä säilyttää korvausten saamiseksi jälkikäteen (kts. Siviilipalvelusmiehen ilmaismatkat).

Palveluspaikkaan on saavuttava määräyksessä mainittuna päivänä työaikana; kuitenkin viimeistään ennen vuorokauden päättymistä, jos tästä on etukäteen sovittu.

Palveluspaikka antaa Sinulle valokuvalla varustetun siviilipalvelustodistuksen, joka vastaa sotilaspassia ja joka kotiuttamisen jälkeen on todistus palveluksen suorittamisesta. Esimerkiksi erilaiset asevelvollisten alennukset edellyttävät todistuksen esittämistä. Jos todistus häviää palveluksen jälkeen, keskus voi pyynnöstäsi korvata sen.

Siviilipalvelusvelvollisuus päättyy sen vuoden lopussa, jona olet täyttänyt 30 vuotta.

Ennen palveluksen alkamista kannattaa muistaa seuraavat asiat:

Lisäohjeita palvelukseesi liittyen saat keskuksesta (kts. liite 4)

LYKKÄYS PALVELUKSEN ALKAMISELLE

Keskus voi lykätä palveluksen alkamista korkeintaan 3 vuotta kerrallaan. Lykkäyshakemus on tehtävä kirjallisesti. Hakemukselle ei ole erityistä lomaketta. Hakemukseen on liitettävä todisteellinen selvitys lykkäyksen tarpeellisuudesta (esim. opiskelutodistus). Hakemuksessa Sinun on kerrottava, koska aloittaisit palveluksen. Jos hakemusta ei ole ehditty käsitellä ennen palveluksen alkamispäivää, palvelus on aloitettava.

Lykkäystä voidaan antaa, jos se on katsottava erittäin tarpeelliseksi

Lykkäystä annetaan korkeintaan sen vuoden loppuun, jona täytät 28 vuotta. Voit keskeyttää lykkäyksen ilmoittamalla siitä kirjallisesti keskukselle.

Voit hakea päätökseen muutosta valittamalla Vaasan lääninoikeuteen 30 päivässä päätöksen tiedoksisaannista. Palvelus on kuitenkin aloitettava, jos valitusta ei ole ehditty käsitellä ennen alkamispäivää.

VAPAUTTAMINEN SIVIILIPALVELUKSEN SUORITTAMISESTA

  1. Vapauttaminen terveydentilan perusteella Keskus voi vapauttaa Sinut siviilipalveluksen suorittamisesta kokonaan tai määräajaksi terveydellisillä syillä. Kokonaan vapauttamista kutsutaan C-luokkaan määräämiseksi ja määräajaksi vapauttamista E-luokaksi. Vapautuksesta asevelvollisuuden suorittamisesta sodan aikana (D-luokka) päättävät sotilasviranomaiset.

    Vapauttamisen on perustuttava erikoislääkärin lausuntoon, jossa terveydentilasi on seikkaperäisesti arvioitu palveluksen kannalta. Jos lausunnon antaa palveluspaikan osoittama lääkäri, palveluspaikka maksaa kustannukset. Sinut voidaan määrätä lääkärin vastaanotolle palveluskelpoisuuden selvittämiseksi, myös saapumaan tarkastukseen Vaasaan.

  2. Vapauttaminen ulkomaan kansalaisuuden perusteella Keskus voi hakemuksestasi vapauttaa Sinut kokonaan tai osittain siviilipalveluksen suorittamisesta, jos
KOULUTUS

Siviilipalvelus alkaa koulutuksella keskuksessa. Osa koulutusta (1-3 päivää) voidaan siirtää työpalvelun ajalle, jolloin päivät palataan suorittamaan keskukseen myöhemmin.

Koulutuksen tarkoituksena on antaa perusteet työpalvelulle ja tukea yleistä kansalaiskasvatusta. Koulutuksen aiheet liittyvät mm. kansainvälisyyteen sekä rauhan- ja ympäristökysymyksiin. Lisäksi pyritään antamaan valmiuksia työpalvelua varten. Saat koulutuksen aikana mm. perustiedot ensiavusta (EA I), josta saat todistuksen.

Osa koulutuksesta voidaan suorittaa projektityönä, jonka sisältö ja tekotapa valitaan yhdessä opettajan kanssa. Siviilipalvelusmiesten voidaan muutoinkin antaa mahdollisuuksien mukaan osallistua opetuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Koulutuksesta annetaan todistus osallistumisesta ja ensiapukurssista.

Koulutuksen aikanakin Sinua koskee se, mitä jäljempänä on kerrottu palveluksen järjestämisestä ja suorittamisesta. Keskus järjestää Sinulle esim. majoituksen.

TYÖPALVELUUN SIJOITTUMINEN

Voit etsiä siviilipalveluslaitosta työpalvelua varten jo ennen koulutusta, kunhan olet varmistanut koulutuksen ajankohdan keskuksesta. Saat palveluspaikkaluettelon keskuksesta. Siviilipalveluslaitokset ilmoittavat avoimista palveluspaikoistaan keskukselle. Saat sieltä näistä koulutuksen aikana ajan tasalla olevat tiedot.

Kun palveluspaikka on löytynyt, siviilipalveluslaitoksesi tulisi ilmoittaa tästä keskukselle kirjallisesti tai telefaxilla. Sijoitus vahvistetaan yleensä vasta koulutuksen aikana. Keskuksella on velvollisuus kuulla myös Sinua ennen päätöstään.

Jos et itse löydä siviilipalveluslaitosta, keskus auttaa Sinua. Keskus voi valintaa varten antaa laitoksille tietoja soveltuvuudestasi, lähinnä koulutuksesta ja työkokemuksesta. Suosituimmat paikat esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ovat usein pitkälle eteenpäin varattuja. Kannattaa miettiä, suorittaisitko siviilipalveluksen tehden jotain, mitä et koskaan todennäköisesti muutoin tulisi tekemään, tai uudella paikkakunnalla. Viime kädessä palveluspaikka määrätään.

Siviilipalvelus on järjestettävä siten, etteivät palvelustehtävät ole ristiriidassa vakaumuksesi kanssa. Äidinkielesi on otettava huomioon palveluspaikkaa määrättäessä. Suomen- tai ruotsinkielisellä on oikeus suorittaa palvelus äidinkielellään.

Siviilipalvelusta et saa suorittaa oman työnantajasi palveluksessa, etkä paikassa, johon Sinulla on opiskelun, entisen työ- tai virkasuhteen tai muun syyn vuoksi kiinteä yhteys. Tämän yhteyden harkitsee keskus tapauskohtaisesti.

Voit hakea keskuksen päätökseen muutosta valittamalla Vaasan lääninoikeuteen 7 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus jätetään keskukseen. Valituksesta huolimatta päätöstä on noudatettava. Keskus voi siirtää Sinut omasta tai siviilipalveluslaitoksen hakemuksesta toiseen laitokseen. Hakemukselle ei ole erityistä lomaketta eikä aikarajaa. Sinun tulisi hakemuksessasi kertoa siirron syyt ja uutta laitosta koskevat toivomukset. Käsittelyä nopeuttaa laitoksen lausunnon liittäminen mukaan. Keskus voi auttaa Sinua uuden palveluspaikan etsimisessä. Olet laitoksen palveluksessa, kunnes keskus on vahvistanut siirron. Päätökseen voit hakea muutosta lääninoikeudelta kuten edellä.

Palvelustehtävät osoittaa ja niiden suorittamista valvoo palveluspaikan päällikkö tai hänen määräämänsä henkilö. Palveluspaikka huolehtii myös perehdyttämisestä. Sinun ja laitoksen välillä ei ole työsopimusta vastaavaa sopimusta esim. tehtävistä. Palvelustehtävät on määrättävä vakaumuksesi ja soveltuvuutesi mukaan.

Sinua ei saa määrätä työhön, jota laitoksen henkilöstö ei työriidan vuoksi suorita. Poikkeuksena on kielletty työtaistelutoimenpide.

YLLÄPITO

Palveluspaikka vastaa päivärahasta ja Sinulle ilmaisesta ylläpidosta, johon sisältyvät majoitus, ruokailu ja terveydenhuolto. Koulutuksen aikana ylläpito maksetaan viime kädessä TM:n määrärahoista.

  1. Majoitus Sinulla on palvelusaikana oikeus ilmaiseen majoitukseen. Sinun kannattaa heti palveluksen alussa tai jo ennen sitä selvittää siviilipalveluslaitoksen kanssa, mikä on Sinulle osoitettu majoitus, koska eräät etuutesi riippuvat siitä. Palveluspaikka voi osoittaa majoitukseen omia, majoitukseen sopivia tilojaan tai vuokraamansa asunnon. Sinut voidaan myös osoittaa asumaan kotonasi. Majoituksesta tulee pyytää kirjallinen osoitus.

    Palveluspaikka vastaa osoittamansa majoituksen kustannuksista, kuten vuokrasta ja tarvittaessa (yhteen suuntaan n. 5 km) työmatkakuluista. Jos majoitus on järjestetty muualla, mutta haluat asua kotonasi, palveluspaikka ei maksa kotona asumiseen liittyviä kustannuksia. Sinun kannattaa selvittää sotilasavustuksen ja asumistuen mahdollisuudet. Kun majoituksella on oleellista merkitystä palvelustehtävien suorittamiselle (esim. päivystys), Sinun on tältä osin asuttava tähän osoitetuissa tiloissa.

    Laitos vastaa majoituksesta myös komennusmatkalla. Jos palveluspaikka ei ole järjestänyt majoitusta ja matkaan kuuluu kello 21.00 - 6.00 välillä vähintään neljä tuntia sellaista yhtäjaksoista aikaa, jota et ole käyttänyt matkustamiseen, Sinulle on maksettava majoitusraha. Majoitusraha on Suomessa 275 mk ja ulkomaan komennuksella 500 mk.

  2. Ruokailu Palveluspaikka vastaa palvelusaikana ruokailustasi päivinä, joina olet palveluksessa, komennusmatkalla tai palveluspaikan osoittamassa majoituksessa viikkovapaalla tai lomalla (muu kuin HSL tai sairasloma, jolta Kela maksaa päivärahaansa). Työpäivien osalta ei siis ole merkitystä sillä, missä asut. Päivittäiset ateriat ovat aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala.

    Ruokailun sijasta Sinulle voidaan maksaa ruokaraha. Jos ruokailua ei järjestetä ollenkaan, ruokaraha on koko päivältä 53 mk. Jos päivittäisistä aterioista esim. lounas pystytään järjestämään, palveluspaikan on maksettava 30 mk. Ruokarahaa ei makseta päiviltä, jolloin olet luvatta poissa palveluksesta.

    Komennusmatkalle on maksettava ruokaraha, jos ruokailua ei ole muutoin järjestetty. Kotimaan matkoilla ruokaraha on 30 mk, jos matka on kestänyt 6-8 tuntia. Jokaiselta matkan alkamishetkestä lasketulta täydeltä vuorokaudelta, joka kokonaan tai yli 8 tunnin osalta on käytetty matkustamiseen, maksetaan 53 mk. Mikäli matka ylittää näin lasketun täyden vuorokauden 2-8 tunnilla, maksetaan lisäksi 30 mk.

    Ulkomaan matkoilla ruokaraha on 135 mk kultakin em. tavalla lasketulta täydeltä vuorokaudelta. Mikäli matka ylittää täyden vuorokauden 2-8 tunnilla, maksetaan lisäksi 70 mk.

    Hakemuksesta TM:n rahoista voidaan maksaa ruokarahaa palveluksen alkamiseen, kotiuttamiseen ja palveluspaikan siirtoon liittyville erityisen pitkille matkoille. Jätä hakemus palveluspaikkaan, ja liitä hakemukseen selvitys matkan aikataulusta ja reitistä.

  3. Vaatetus Vaatteita ja varusteita saat tarvittaessa palveluspaikan tilauksesta puolustusvoimilta, jotka huolehtivat myös varusteidensa kunnossapidosta. Luettelo varusteista on liitteenä 2. Voit myös käyttää omia vaatteitasi, elleivät palvelustehtävät edellytä palveluspaikan osoittamia. Omista vaatteista tai niiden huollosta ei suoriteta korvausta. Työn vaatimien erityisvaatteiden ja -varusteiden hankkiminen ja huolto on palveluspaikan asia.

  4. Terveydenhuolto Sinulle palvelusaikana ilmaiseen terveyden- ja sairaanhoitoon sisältyvät lääkärinpalvelut ja lääkärin määräämä tarpeellinen hoito, esimerkiksi lääkkeet. Pääsääntöisesti kustannuksista vastaa palveluspaikka. Voit hakea korvauksia myös Kelalta, jos Sinulla on tarvetta lääkärin palveluihin tai hoitoon palveluspaikan kustantaman ohella. Palveluspaikka kustantaa ainoastaan palveluksen suorittamiseksi välttämättömän hoidon.

  5. Päiväraha Palveluspaikka maksaa päivärahan, joka on aluksi 19 mk ja 240 pv:n palveluksen jälkeen 19,50 mk. Päiväraha maksetaan takautuvasti kahdesti kuukaudessa periaatteessa joka päivältä. Se maksetaan myös viikkovapaan, kuntoisuus- ja sairasloman sekä HL-loman ja isyysvapaan ajalta. Päivärahaa ei makseta niiltä päiviltä, jolloin olet luvatta pois palveluksesta, eikä HSL-päiviltä, joita ei lasketa palvelusaikaan.

MATKAT

  1. Ilmaismatkat Sinulla on oikeus saada vapaa matka TM:n määrärahoista Paikkalippuja ja erilaisia lisämaksuja ei pääsääntöisesti makseta, poikkeuksena linja-auton pikavuoromaksu. Tietyin edellytyksin palveluksen alkamiseen, kotiutumiseen ja palveluspaikan siirtoon liittyville erityisen pitkille matkoille voidaan maksaa ruokarahaa.

    Sinulla on oikeus ilmaisiin edestakaisiin lomamatkoihin siten, että määrä on 395 vrk palvelevalle 26 ja 360 vrk palvelevalle 24. Muualla Euroopassa vakinaisesti asuva (Suomessa poissaolevaan väestöön rekisteröity) voi käyttää näistä asuinmaahan vastaavasti 5 tai 4. Kiintiöt voidaan tietyin edellytyksin ylittää. Euroopan ulkopuolella vakinaisesti asuva saa yhden edestakaisen lomamatkan asuinmaahansa. Edestakaisuus tarkoittaa matkaa palveluspaikkakunnalta jonnekin ja takaisin (meno/paluu -lippua).

    Siviilipalveluslaitos vastaa työ- ja komennusmatkojesi kustannuksista sekä näillä majoitus- ja ruokarahasta. Vastaavaa päivärahaa Sinulle ei suoriteta kuin esim. virkamiehille.

    Vapaa matka Suomessa

    Ilmaisen matkan rautateillä 2 luokassa saat esittämällä palvelusmääräyksen tai siviilipalvelustodistuksen täydennettynä palveluspaikan antamalla ja etukäteen täyttämällä VR:n erityisellä matkalipulla.

    Ilmaisen linja-automatkan saat vastaavasti siviilipalvelusmiehen matkalipulla, jonka kanssa Sinun on esitettävä palvelusmääräys tai siviilipalvelustodistus. Kahta tai useampaa linja-autoa varten kirjoitetaan eri liput.

    Laivamatka korvataan alusliikenteen taksojen mukaisesti. Lentomatka korvataan, jos se on edullisin vaihtoehto.

    Ilmaismatka voidaan korvata Sinulle rahana pätevästä syystä. Tästä kannattaa keskustella etukäteen, koska menettely on poikkeuksellinen. Esim. Sinulle ei etukäteen ole voitu toimittaa matkalippua, julkiset liikenneyhteydet puuttuvat tai matka-aika muodostuisi yhteensopimattomien liikenneyhteyksien vuoksi kohtuuttoman pitkäksi. Ensiksi mainitussa tapauksessa perit palveluspaikalta tositetta vastaan matkakustannukset julkisilla kulkuneuvoilla. Jälkimmäisessä tapauksessa palveluspaikka maksaa korvauksen linja-autoliikenteen välimatkatariffin mukaan lyhyintä reittiä, myös esim. oman auton käytöstä. Korvausta ei makseta, jos olet kulkenut esim. toisen siviilipalvelusmiehen kyydissä. Paikallisliikenteen kustannuksia ei korvata. Palveluspaikka perii rahat takaisin TM:ltä.

    Vapaa matka Suomen ulkopuolelta ja ulkopuolelle

    Ulkomailla vakinaisesti asuvan matkat on toteutettava edullisimmalla tavalla alennuksia käyttäen. Vakinainen asuminen tarkoittaa sitä, että Suomen väestörekisteriviranomaiset ovat merkinneet Sinut poissaolevaan väestöön. Matkaosuudelle Suomessa voidaan antaa VR:n tai Matkahuollon lippu. Lentomatka on mahdollinen, vaikka se ei olisikaan halvin tapa, esim. jos matkasta muutoin tulisi ajallisesti kohtuuttoman pitkä.

    Muualla Euroopassa kuin Suomessa asuvalle matkakustannukset maksaa tositteita vastaan palveluspaikka, joka perii ne jälkikäteen TM:ltä. Euroopan ulkopuolella asuva voi hakea korvausta matkakustannuksista suoraan TM:ltä. Hakemukseen on liitettävä tositteet, selvitys matkan aikataulusta sekä ulkomailla oleskelun tarkoituksesta ja kestosta.

  2. Alennetut matkat Suomessa Saat lisäksi asevelvolliselle myönnettävän alennuksen rautateillä ja linja-autoissa Suomessa. Alennetuille matkoille ei ole määrällistä rajoitusta. Niitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu työmatkoja varten, eikä niitä korvata rahana.

    Voit ostaa rautateille kaukoliikenteen matkalippuja (alueen Kirkkonummi-Vantaankoski-Riihimäki-Helsinki ulkopuolelle) alennuksella esittämällä siviilipalvelustodistuksen. Menolipusta myönnetään 50 % alennus, ja meno-paluulippu myydään menolipun hinnalla.

    Helsingin lähiliikennealueella (rataosat Helsinki-Kirkkonummi, Helsinki-Vantaankoski, Helsinki-Riihimäki) siviilipalvelustodistuksen lisäksi vaaditaan alennukseen oikeuttava tarkistuslipuke. Palveluspaikka merkitsee lipukkeeseen sen voimassaoloajan ja leimansa. Rastit itse joko "menolippu" tai "meno-paluulippu" sekä merkitset lähtö- ja määräaseman. Lipuke luovutetaan asemalle tai konduktöörille matkalippua ostettaessa. Menolipusta myönnetään 50 % alennus, ja meno -paluulippuna myönnetään kaksi 50 % alennuksen mukaista menolippua. Pelkästään YTV-alueella (Helsinki, Kauniainen, Espoo ja Vantaa) kelpaavia matkalippuja ei myydä alennuksella.

    Linja-autoliikenteessä saat alennuksen esittämällä siviilipalvelustodistuksen. Jos lippu ostetaan linja-autoasemalta, alennus on 50 %; jos bussista, 30 %.

    Kunnat voivat antaa paikallisliikenteessä asukkailleen varusmiesalennuksia, joita kannattaa kysyä kotikunnan liikennelaitokselta.

  3. Esteettömyystodistus ulkomaan passia varten Esteettömyystodistuksen ulkomaan passia varten antaa ennen palveluksen alkamista ja koulutuksen aikana keskus. Työpalvelun aikana todistuksen antaa palveluspaikkasi.

    Todistus voidaan joko merkitä passihakemuslomakkeeseen ("sotilasviranomainen täyttää") tai antaa erillisellä paperilla. Todistuksesta on ilmettävä aika, jolle ulkomaan passia puolletaan. Jos haet passia kotiutumisen jälkeiselle ajalle, palveluspaikka ilmoittaa todistuksessa kotiuttamispäiväsi.

    Esteettömyystodistuksen antaminen ei tarkoita samaa kuin lykkäys. Sinut voidaan siis todistuksesta huolimatta määrätä aloittamaan siviilipalvelus.

TYÖ- JA VAPAA-AIKA

Sinun on noudatettava palveluspaikan yleisen työajan puitteissa Sinulle määrättyä työaikaa. Säännöllinen viikkotyöaika ei saa ylittää 40 tuntia. Merkitystä ei ole sillä, tehdäänkö työ esim. yöllä tai viikonloppuna. Enimmäisajan ylittävä ylityö korvataan vastaavan pituisella vapaa-ajalla. Palveluspaikka ei saa maksaa Sinulle palkkaa tai muuta rahakorvausta. Et siis voi tehdä palveluspaikallesi työtä palkkaa vastaan edes vapaa-aikanasi. Sinuun ei sovelleta työ- eikä virkaehtosopimuksia. Viikkovapaa määräytyy yleensä samoin kuin muiden laitoksessa työskentelevien.

Päivystysaika lasketaan työajaksi siten, että 2 tuntia päivystystä vastaa tunnin työaikaa. Työaikaan ei sisälly ruokailuun varattu aika eivätkä työmatkat. Sen sijaan komennusmatkoilla matkustamiseen käytetty aika luetaan työajaksi.

Sinulla on oikeus lepoa ja virkistystä varten tarpeelliseen, riittävään lepoaikaan (vähintään 8 h/pv). Muu kuin työaika on vapaa-aikaasi. Sinulle asetettujen rajoitusten tulee johtua suoranaisesti siviilipalvelusvelvollisuuden täyttämisestä.

Palveluspaikka vapauttaa Sinut palvelustehtävistä lähiomaisen vakavan sairastumisen tai kuoleman vuoksi. Nämä päivät lasketaan palvelusaikaan. Samoin, jos tuomioistuin kutsuu Sinut tuomioistuimeen tai viranomainen kuulusteluun.

LOMAT

  1. Henkilökohtainen loma (HL) Sinulla on oikeus henkilökohtaisten asioiden hoitamiseksi HL-lomaan, jonka määrä on koko palvelusaikana 17 päivää. Huomioon otetaan myös varusmiesajan HL-lomat. Tavoitteena on, että lomapäivät jakaantuisivat koko palvelusajalle. Sinun ei tarvitse kertoa perusteluja hakiessasi HL-lomaa. HL-loma lasketaan palvelusaikaan ja päivärahat maksetaan. Lomaa ei määrätä viikkovapaaksi.

  2. Henkilökohtainen syyloma (HSL) Palveluspaikka voi antaa Sinulle hakemuksestasi painavista henkilökohtaisista syistä ns. HSL-lomaa, jonka määrä koko palvelusaikana on enintään 6 kk. HSL-loma voidaan antaa esim. opintojen, taloudellisten syiden tai perhesyiden vuoksi. Yleensä ensin on käytettävä HL- lomat.

    Jos olet aloittanut siviilipalveluksesi ennen 1.6.1992, HSL-lomapäiviä ei lasketa palvelusaikaan 14 pv ylittävältä osalta (ml. varusmiesajan HSL-lomat). Jos olet aloittanut siviilipalveluksen 1.6.1992 tai sen jälkeen, HSL-lomapäiviä siviilipalveluksessa ei lasketa lainkaan palvelusaikaan. 1.1.1993 tai sen jälkeen aloitetun varusmiesajan HSL-lomia ei myöskään lasketa palvelusaikaan. Jos olet aloittanut varusmiespalveluksen ennen 1.1.1993, HSL-lomat varusmiesajalta lasketaan palvelusaikaan 14 pv:n osalta.

    Päiväraha maksetaan ainoastaan niiltä HSL-päiviltä, jotka lasketaan palvelusajaksi. HSL-loman keskellä oleva viikonloppu tai arkipyhä lasketaan HSL-lomaksi.

  3. Kuntoisuusloma (KL) Sinulle voidaan antaa kuntoisuuslomaa koko palvelusaikana yhteensä enintään 30 vuorokautta, jos olet erityisesti kunnostautunut. Loma annetaan esimiehesi aloitteesta ja heti aiheen ilmaantuessa.

    KL-lomaa ei määrätä viikkovapaaksi. Loma lasketaan palvelusaikaan ja päiväraha maksetaan.

  4. Isyysvapaa (IV) Sinulla on oikeus oman lapsen syntymän yhteydessä pidettävään 6 vrk:n yhtäjaksoiseen isyysvapaaseen. Vapaa on yleensä aloitettava kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kela voi maksaa hakemuksestasi isyysvapaan ajalta isyysrahaa.

    Isyysvapaa lasketaan palvelusaikaan, eikä sitä määrätä viikkovapaaksi. Päiväraha maksetaan.

KURINPITO JA OIKEUSTURVA

  1. Kurinpito Olet velvollinen suorittamaan tunnollisesti Sinulle määrätyt palvelustehtävät sekä noudattamaan TM:n, keskuksen ja palveluspaikan antamia, siviilipalveluksen järjestämiseksi ja suorittamiseksi tarpeellisia määräyksiä.

    Jos teet palvelusrikkomuksen, Sinulle voidaan määrätä kurinpitomenettelyssä kurinpitorangaistus. Jos rikkomus on vähäpätöinen, asia voidaan jättää sillensä tai suullisen huomautuksen varaan. Kurinpitorangaistuksia ovat varoitus, työtä yli säännönmukaisen työajan (enintään 4 h/pv enintään 5 pv:n ajan) tai päivärahan menetys (maksimi 30 päivältä). Samasta rikkomuksesta voidaan määrätä vain yksi siihen oikeudenmukaisessa suhteessa oleva rangaistus, jota määrättäessä on otettava huomioon mm. olot, joissa rikkomus on tehty, ja aikaisempi palveluksesi ja käyttäytymisesi.

    Luvaton poissaolo siirtää aina automaattisesti kotiuttamispäivääsi. Tällöin huomioon otetaan täydet vuorokaudet, ts. poissaolot Sinulle määrätystä työpäivästä. Menetät myös päivärahan ja ruokarahan. Tämä päivärahan menetys on automaattinen ja eri asia kuin kurinpitorangaistuksena määrättävä päivärahan menetys.

    Kurinpitorangaistus määrätään tutkinnan jälkeen. Tutkinnasta laaditaan pöytäkirja, siinä hankitaan tarvittava aineisto tapahtuneesta ja kuulustellaan Sinua. Sinulla on oikeus merkitä kuulustelukertomukseen huomautuksesi. Ennen kurinpitopäätöksen tekemistä Sinulla on lisäksi oikeus tutustua tutkinnassa kertyneeseen aineistoon ja antaa selityksesi.

    Voit valittaa kurinpitopäätöksestä siihen lääninoikeuteen, jonka tuomiopiirissä palveluspaikka sijaitsee. Valitus tehdään kuitenkin korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos palveluspaikkana on viranomainen, jonka päätöksestä yleisten muutoksenhakusäännösten nojalla valitetaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

    Valitus on toimitettava palveluspaikkaan 7 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Palveluspaikka lähettää valituksen, kurinpitopäätöksen ja lausuntonsa viipymättä muutoksenhakuviranomaiselle. Valitus ja sille varattu aika siirtävät pääsääntöisesti rangaistuksen täytäntöönpanokelpoisuutta. Poikkeuksena on mm. se, ettei täytäntöönpanoa lyhyen jäljellä olevan palvelusaikasi takia voida siirtää.

    Jos muutoin tunnet joutuneesi asiattoman tai epäoikeudenmukaisen menettelyn kohteeksi, voit kannella palveluspaikkaa ylemmälle viranomaiselle, eduskunnan oikeusasiamiehelle tai TM:lle, joka valvoo siviilipalvelusta. Moni ongelma esim. majoituksessa on kuitenkin selvinnyt jo puhelulla tai kirjeellä keskukseen tai TM:lle.

  2. Siviilipalvelusrikos Jos olet luvatta pois palveluksesta, poliisin on palveluspaikan pyynnöstä toimitettava Sinut palvelukseen. Jos Sinulla on poissaoloon laillinen este tai haluat kirjallisesti kieltäytyä palveluksesta, poliisi toimittaa palveluspaikkaan selvityksen esteestäsi (esim. lääkärinlausunnon) tai kieltäytymisilmoituksen. Jos sairastut, Sinun olisi viipymättä otettava yhteys palveluspaikkaan, jotta turhia virka-apupyyntöjä ei tehtäisi.

    Siviilipalvelusrikoksesta tuomitseminen edellyttää palveluspaikan tai keskuksen rikosilmoitusta. Tästä rikoksesta tuomitaan siviilipalvelusvelvollinen, joka

    Rangaistus on ehdotonta vankeutta aika, joka vastaa puolta jäljellä olevasta palvelusajastasi (maksimi 197 pv). Sinut voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen, jos ilmoitat haluavasi ja voit suorittaa asianmukaisesti loppuun jäljellä olevan palveluksesi (et siis esim. ole edellisvuonna jo täyttänyt 30 vuotta). Ilmoituksen tekemiselle ei ole määräaikaa. Vankilassaoloaika hyvitetään siviilipalvelusaikaa laskettaessa siten, että päivä vankilassa vastaa kahta palveluksessa. Jos syyllistyt ehdonalaisessa vapaudessa taas siviilipalvelusrikokseen, menetät vapautesi eikä Sinua päästetä siihen uudelleen.

  3. Oikeusapu Siviilipalvelusmies täyttää usein maksuttoman oikeudenkäynnin edellytykset. Tätä koskeva hakemus voidaan tehdä joko ennen asian käsittelyä tuomioistuimessa tai sen aikana. Voit hakea oikeusavustajan määräämistä oikeuskäsittelyn aikana joko erikseen tai yhdessä maksuttoman oikeudenkäynnin kanssa. Valtion varoista voidaan myöntää korvausta vain oikeuden hyväksymälle avustajalle, jonka hankkimisesta on pääsääntöisesti huolehdittava itse.

    Oikeudellisissa asioissa Sinua voivat auttaa maksutta kunnalliset oikeusaputoimistot sekä Aseistakieltäytyjäliitto r.y (p. 90-140 427). Yksityiset asianajo- ja lakiasiaintoimistot perivät maksun palveluistaan. Pankit, vakuutusyhtiöt ja ammattiyhdistykset antavat juridisia neuvoja omaan toimialaansa liittyvissä asioissa.

    Oikeusturvavakuutuksesta korvataan oikeudenkäyntikulut, jotka ovat aiheutuneet perheenjäsenten etujen valvomisesta riita- ja eräissä rikosasioissa. Korvauksen saamiseksi Sinun tulee kääntyä vakuutusyhtiösi puoleen.

    Jos sakkorangaistukseen tuomittu ei ilman kohtuutonta haittaa kykene heti suorittamaan sakkoa, ulosottomies voi myöntää maksuaikaa siviilipalveluksen perusteella kotiuttamispäivästä vuodeksi.

VIRKA- JA TYÖSUHDEASIAT

Virka- tai työsuhdetta ei kannata päättää siviilipalveluksen takia tai irtisanoa palvelusaikana, sillä kotiuttamisen jälkeen työnantajan on otettava Sinut aikaisempaan tai siihen rinnastettavaan työhön. Jos Sinut irtisanotaan työhönpaluuta seuraavien 3 kk:n aikana, irtisanomisaika on vähintään 2 kk.

Tähän on kuitenkin eräitä poikkeuksia. Lakia palvelukseen kutsutun asevelvollisen työ- tai virkasuhteen jatkumisesta ei sovelleta valtion virkamieslaissa tarkoitettuun virkaatoimittavaan virkamieheen eikä kunnallislaissa tarkoitettuun väliaikaiseen viranhaltijaan. Lisäksi työsopimuslain mukaan työntekijä voidaan irtisanoa liikkeen luovutuksen, työnantajan kuoleman tai konkurssin yhteydessä.

Työhön palaamisesta on ennen kotiuttamista todisteellisesti ilmoitettava työnantajalle. Pyynnöstäsi palveluspaikan on 14 vuorokautta ennen työhönpaluuta ilmoitettava työnantajalle, minä päivänä 14 vuorokauden kuluessa palveluksen päättymisestä tai keskeytymisestä palaat työhön. Lisätietoja saat omasta ammattijärjestöstäsi, luottamusmieheltä tai työsuojelupiiristä.

Sinulla on oikeus saada laitokselta työtodistusta vastaava todistus voidaksesi osoittaa saamasi työkokemuksen.

Valtion virkamies saa ikälisiä laskettaessa hyväkseen siviilipalvelusajan 240 vuorokauden osalta. Kunnan palveluksessa olevalle palvelus otetaan virkavapautena tai työlomana huomioon 240 vuorokauden osalta.

OPINTOLAINOJEN KORKOAVUSTUS

Valtion opintotukikeskus (p. 941-698 611) maksaa "vanhan lain" mukaisten valtion takaamien opintolainojesi korot ehdolla, että olet korkojen erääntymiskuukauden aikana ollut palveluksessa. Korot erääntyvät säännöllisesti maksettavaksi maalis- ja syyskuun lopussa. Jos Sinulla on 1.7.1992 jälkeen nostettua "uuden lain" mukaista opintolainaa, korkoavustusta ei anneta. Korko lisätään lainapääomaan ja maksetaan aikanaan osana lainan lyhennystä.

Sinun tulee täyttää erikseen kumpaakin korkoerää varten palveluspaikasta saatava ilmoituskortti. Palveluspaikka saa kortteja Painatuskeskus Oy:stä. Maaliskuussa maksettavaa korkoavustusta varten palveluspaikka lähettää leimallaan ja allekirjoituksellaan vahvistetut kortit opintotukikeskukselle (yleensä) 10.2. mennessä ja syyskuun avustusta varten (yleensä) 10.8. mennessä. Määräajan jälkeen tulleita ei oteta huomioon.

Jos ilmoituskortti on jäänyt ajoissa lähettämättä, Sinun on maksettava erääntyneet korot. Voit kuitenkin hakea korvausta jälkikäteen. Asevelvollisen korkoavustushakemuslomakkeelle tehty jälkihakemus on jätettävä opintotukikeskukselle 2 kk:n kuluessa koron eräpäivästä, ja siihen on liitettävä alkuperäiset maksukuitit.

SOSIAALITURVA JA -ETUUDET

  1. Sotilasavustus Sotilasavustusta maksetaan siviilipalveluksen vuoksi samoin perustein kuin varusmiespalveluksesta. Avustus koskee etupäässä lähiomaisia, mutta jos olet perheetön, voit saada erityisestä syystä avustusta omiin kohtuullisiin asumiskustannuksiisi. Avustusta haetaan Kelan paikallistoimistosta. Ulkomailla asuva voi hakea avustusta Kelan Helsingin toimistosta.

    Avustuksen tarkoituksena on turvata omaisen toimeentulo palveluksesi aikana. Edellytyksenä on, että palveluksesi on heikentänyt omaisen toimeentulomahdollisuuksia ja että hän on avustuksen tarpeessa. Avustusta myönnettäessä otetaan huomioon palvelusaikana omaisen käytettävissä olevat tosiasialliset tulot. Omaisia ovat

    Perusavustus on tarkoitettu omaiselle jokapäiväiseen toimeentuloon, ja sitä maksetaan porrastetusti perheenjäsenten lukumäärän mukaan. Perusavustus on kansaneläkkeen pohjaosan ja paikkakunnalla yksinäiselle henkilölle maksettavan täyden lisäosan suuruinen. Ensimmäiselle perheenjäsenelle avustus on 100 %, toiselle 50 % sekä kolmannelle ja sitä useammalle 30 % mainitusta määrästä.

    Asumisavustuksena maksetaan todelliset, enintään kohtuullista asumistasoa vastaavat asumismenot. Niihin sisältyvät vuokran lisäksi sähkö-, kaasu-, lämmitys- ja vesimaksut sekä vastike samoin kuin kiinteistön hoitomenot. Myös oman asunnon hankkimisesta tai kunnostamisesta aiheutuvat kohtuulliset asuntolainan korot otetaan huomioon samoin kuin asuntotuotantolain mukaiset lainojen vuosimaksut.

    Näiden lisäksi voidaan harkinnan mukaan myöntää erityisavustusta omaisen henkilökohtaisia olosuhteita ja paikallisia oloja vastaavaan tarpeellisiin ja määrältään kohtuullisiin menoihin.

    Avustusta maksetaan sen kuukauden alusta, jona avustusta on haettu (aikaisintaan palveluksen alkamispäivästä), sen kuukauden loppuun, jona Sinut kotiutetaan. Avustusta ei makseta silloin kun palvelus keskeytyy yhdenjaksoisesti vähintään 14 päiväksi, joita ei lasketa palvelusaikaan. Hakemus on syytä jättää hyvissä ajoin. Hakemukseen tulee liittää tarvittavat tuloja ja menoja koskevat selvitykset (esim. vuokrakuitti). Kelasta, esim. koulutuksen aikana Vaasan toimistosta, saat lomakkeita ja ohjeita. Kelan päätöksestä voit tarvittaessa valittaa sosiaalivakuutuslautakuntaan 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

  2. Muita sosiaalietuuksia Muista sosiaalietuuksista saat parhaiten tietoa kotikunnan sosiaalitoimistosta.

    Kunnallisia kotipalveluja annetaan alentuneen toimintakyvyn, perhetilanteen, rasittuneisuuden, sairauden (myös lapsen sairauden), synnytyksen, vamman tai muun syyn perusteella niille, jotka tarvitsevat apua asumiseen, henkilökohtaiseen hoivaan ja huolenpitoon, lasten hoitoon ja kasvatukseen tai muihin tavanomaiseen elämään kuuluvien tehtävien ja toimintojen suorittamiseen. Kodinhoitajien ja kotiavustajien antamista palveluista peritään korvaus, jonka suuruus määräytyy perheen maksukyvyn perusteella.

    Sosiaalitoimisto antaa tietoja myös lasten päivähoidosta. Päivähoitomaksu on porrastettu vanhempien tulojen mukaan. Lasten kotihoidon tukea maksetaan lapsen hoidon järjestämisestä muutoin kuin kunnallisessa päivähoidossa. Lasten kotihoidontukea haetaan Kelan paikallistoimistosta, ja sieltä saa myös tarkempia tietoja .

    Sosiaalitoimistosta saa tietoja lasten elatustuesta, jota maksetaan lapselle silloin,

    Siviilipalvelus voi tuoda ylimääräisiä rasitteita perhesuhteille. Kasvatus- ja perheneuvolan sekä perheasiain neuvottelukeskuksen palvelut ovat luottamuksellisia ja ilmaisia. Asian luonteen mukaan auttajana voi olla sosiaalityöntekijä, psykologi, lääkäri tai pappi. Neuvolapalveluista saa lisätietoja sosiaalitoimistosta ja neuvottelukeskuksesta taas kirkkoherranvirastosta.

    Kotiutuvan kannattaa tarvittaessa hyvissä ajoin ennen kotiutumista varata aika sosiaalitoimistosta toimeentulon järjestelyjä varten, esimerkiksi toimeentulotuen hakemiseksi.

MUUTA HYÖDYLLISTÄ TIETOA

Asumistuki

Vaikka omaisesi eivät saisikaan sotilasavustusta, heillä saattaa olla mahdollisuus asumistukeen, jota myös yksin asuva voi tietyin edellytyksin saada. Lisätietoja saat Kela:n paikallistoimistosta ja opintotukiviranomaisilta.

Maatalousyrittäjän lomitus ja sijaisapu

Maatalousyrittäjä, joka täyttää sijaisavun saannin yleiset edellytykset, voi saada sijaisapua asevelvollisuuden suorittamisen ajaksi. Avusta peritään yleensä korkeimman maksuluokan mukainen maksu. Kunnan lomalautakunnan sihteeriltä saat tarkempia tietoja.

Verotus

Tulojen määrän aleneminen siviilipalveluksen vuoksi voi olla riittävä peruste ennakonpidätyksen alentamiselle tai poistamiselle. Muutosta haetaan kotikunnan verotoimistosta. Mukaan pitäisi ottaa palvelusmääräys tai todistus siviilipalveluksen suorittamisesta sekä selvitys tuloista.

Myös siviilipalvelusmiehen on tehtävä veroilmoitus. Jos tulot ovat alentuneet merkittävästi tai niitä ei ole ollut lainkaan, veroilmoituksessa tulee mainita siviilipalveluksesta. Päivärahaa ja sotilasavustusta ei katsota veronalaiseksi tuloksi, eikä niitä tarvitse ilmoittaa.

Jos veroja on peritty liian vähän, puuttuva erotus peritään veronkannossa verolipulla. Voit hakea lääninverovirastolta siviilipalveluksen perusteella maksuun lykkäystä.

Työvoimatoimiston palvelut

Työvoimatoimistosta saat tietoa mm. avoimista työpaikoista, koulutuksesta, ammatinvalinnasta, yrittäjyydestä, työttömyysturvasta sekä ulkomaalaisista työ- ja harjottelupaikoista. Nähtävillä ovat koko maassa avoimiksi ilmoitetut työpaikat. Toiveista ja mahdollisuuksista voit keskustella työvoimaneuvojan kanssa. Työpaikat voit katsoa myöskin itse toimiston itsepalvelupäätteeltä.

Työvoimatoimiston tietopalvelusta saat tietoa ja neuvontaa koulutuksesta, ammateista ja työmarkkinoista. Voit perehtyä aineistoon omatoimisesti tai virkailijan avustuksella.

Ammatinvalintapsykologi auttaa Sinua, jos pohdit ammatin tai koulutuksen valintaa, suunnittelet koulutusalan vaihtoa tai kokonaan uudenlaista työtä. Ammatinvalinnanohjauksessa voit selvittää taipumuksiasi ja löytää itsellesi parhaiten soveltuvia vaihtoehtoja.

Työvoimatoimisto auttaa sopivien työ- ja koulutusratkaisujen löytämisessä silloinkin, jos vamma tai sairaus rajoittaa työkykyäsi. Jos Sinulla ei palveluksen jälkeen ole tiedossa työtä tai koulutusta, ilmottaudu viimeistään heti kotiutumisen jälkeen työnhakijaksi työvoimatoimistoon. Aika kannattaa tarvittaessa varata jo hyvissä ajoin ennen kotiuttamista. Ilmoittautuminen on edellytyksenä sille, että saat työttömyysturvaa.

Työttömyysturvan voit saada joko perusturvana, josta huolehtii Kela, tai ansioturvana, jota ammattijärjestöjen työttömyyskassat maksavat jäsenilleen. Siviilipalveluksen alkaessa Sinun kannattaa tarkistaa, että jäsenyys on kunnossa myös palveluksen jälkeen. Lisätietoja saat Kela:n paikallistoimistosta sekä työttömyyskassalta.

Harjoittelupisteet

Jos pyrit siviilipalveluksen jälkeen opiskelemaan, Sinun kannattaa ottaa selvää, antaako oppilaitos harjoittelupisteitä palveluksessa suoritetuista töistä.

Liite 1

PUOLUSTUSVOIMILTA SAATAVAT VARUSTEET

Alusvaatteet

Päällysvaatteet Päähineet ja käsineet Jalkineet Majoitusvarusteet Muut varusteet LIITE2

SOTILASPIIRIEN ESIKUNNAT

ETELÄ-SUOMEN SOTILASLÄÄNI

KAAKKOIS-SUOMEN SOTILASLÄÄNI LOUNAIS-SUOMEN SOTILASLÄÄNI POHJOIS-SUOMEN SOTILASLÄÄni SAVO-KARJALAN SOTILASLÄÄNI SISÄ-SUOMEN SOTILASLÄÄNI POHJANMAAN SOTILASLÄÄNI LIITE 3

TYÖMINISTERIÖ

PL 524

00101 HELSINKI

Käyntiosoite: Eteläesplanadi 4, Helsinki 13

fax 90 - 1856 427

Vanhempi hallitussihteeri Eeva-Liisa Hiltunen p. 90 - 1856 416

Toimistosihteeri Eija Karhunen p. 90 - 1856 413

SIVIILIPALVELUSKESKUS

Vaasan ammatillinen aikuiskoulutuskeskus

Runsorintie 1

65380 VAASA

puh.nro 961 - 213 5111

fax 961 - 3569 533