Aamiainen Lounas Päivällinen Iltapala Keskiviikko Laivalla? Tiellä Tiellä Kaakao+lämminkuppi korput Torstai Mysli Keitto Blå Band Omenarusinaluumumössö+kaakao soppa Pasta pasta Vaniljakiisseli Perjantai Puuro Keitto Pirkkapasta Kaakao+lämminkuppi soppa Pasta pasta Korput Lauantai Mysli Keitto Pirkkapasta Omenarusinaluumumössö+kaakao soppa Pasta pasta Vaniljakiisseli Sunnuntai Puuro Keitto Blå Band Kaakao+lämminkuppi soppa Pasta pasta Korput Maanantai Mysli Keitto Pirkkapasta Aprikoosibanaanimössö+kaakao soppa Pasta pasta Vaniljakiisseli Tiistai Puuro Tiellä Tiellä Laivalla? soppa Henkilöitä 8 Yhteensä Mysliä 3 ateriaa 1,5 dl per hlö 36 dl Puuroa 3 ateriaa 1,5 dl per hlö 36 dl Aamiaissoppa 6 ateriaa 0,5 pussia per henkilö 24 pussia lounaskeitto 5 aterialla 0,3 pussia per henkilö 12 pussia (1 litra) Terästyspasta 10 aterialla 0,75 dl per hlö 60 dl Vaniljakastike 3 aterialla 0,33 annosta per hlö 7,92 pussia Korppuja 3 aterialla 2 per hlö 48 korppua Omenoita 2 1 per hlö 16 kpl Kuivattava Rusinoita 2 50 grammaa per hlö 800 grammaa Luumuja 2 50 grammaa per hlö 800 grammaa Banaaneja 1 1 per hlö 8 kpl Kuivattava Aprikooseja 1 50 grammaa per hlö 400 grammaa Kuivattava Maitojauhetta 3 aterialla Löytyy Tommilta Pirkkapasta 3 aterialla 0,5 pakettia per hlö 12 pakettia Blå Band 2 aterialla 0,33 pakettia per hlö 5,28 pakettia Lämminkuppi 3 aterialla 1 pussi per hlö 24 pussia Pirkkapastat voi täysin korvata pelkillä kastikepusseilla, mausteilla, kuivatuilla juureksilla ja lisäämällä terästyspastan määrää. Samoin Blå bandit. Mietitään näitä kaupassa. Kuivattavaksi: Porkkanaa, Selleriä, Purjoa etc. Valmiiksi löytyy kaapista: Vihannessosekeittoa 1 Jokainen hankkii itse: Juustokeittoa 1 Kaakao/Tee/Pikakahvi Sipulikeittoa 1 Leipä Vaniljakastiketta 1 Leivän päälliset Espanjalaista pirkkapastavastinetta 2 Minestronekeitto 1 Lämmin kuppi 2 From hazor@tyhjajoukko.org Thu Oct 17 19:59:32 2002 Date: Sun, 4 Aug 2002 22:52:41 +0300 (EEST) From: Tommi Lahtonen To: jokinenm@cc.jyu.fi Subject: Ruokalistaesimerkki (fwd) -- Tommi Lahtonen, hazor@tyhjajoukko.org, , IRC:Hazor Extraordinary people use their wisdom to avoid the need for their skill. ---------- Forwarded message ---------- Date: Fri, 26 Jul 2002 22:22:27 +0300 (EEST) From: Tommi Lahtonen To: Isa Maunula , Merja Jokinen , Ari Vainio , Mika Videnoja , Tuomo Kohvakka , Eira Ihalainen , Elina Timo Subject: Ruokalistaesimerkki Tässä esimerkki minun ja Eiran ruokalistasta ensi viikon vaellukselle (6 päivää maastossa) Aamiainen Lounas Päivällinen Iltapala Lauantai - - - Lämminkuppi+korput Sunnuntai Mysli Pasta Nuudelit Hedelmämössö Soppa Pinaattikeitto Kermakastike Maanantai Mysli Pasta Riisi Superkupit+korppuja Soppa Herkkusieni Gorgonzola Tiistai Mysli Nuudelit Riisi Lämminkuppi+korput Soppa Yrttikastike Tillikastike Keskiviikko Mysli Pasta Riisinuudelit Lämminkuppi+korput Soppa Kermakastike Yrttikastike Torstai Mysli Pasta Nuudelit bansku+omppu Soppa Superkupit Kermakastike vaniljakastike Perjantai Mysli Pirkkapasta Pasta - Soppa Yrttikastike Aamiaisia ja paria lounasta lukuunottamatta kaikki muut safkat löytyivät suoraan kaapista. Vanhoja jämiä oli noin roimasti ja olin kuivannut selleriä, purjoa, paprikaa, porkkaa, banaania ja omenia. Kuivattua sipuli tuli joskus ostettua iso purkillinen. Soijarouhetta oli kaapissa vaikka kuinka. Eiralla oli myös iso purkillinen kuivattuja mustikoita. Ei tarttenut siis ostaa yhtään valmista Blå Bandia tai jotain pirkkapikapastasafkaa vaan ruuan pohjana on aina jokin pussikeitto tai kastike johon lisätään terästykseksi kuivattuja aineksia ja pikariisiä tai pastaa (3-5 min). Tämä ruokalista on tehty meitin perinteiseen tapaan, joka tarkoittaa, että takuulla ei pääse laihtumaan eikä tulemaan nälkä. Yleensä aina jää useampikin ateria välistä kun ei vaan oo nälkä aina. Sen takia kaapissakin oli niin paljon valmiiksi. Kallein osa safkoista on nuo aamiaiset. Mysliä syödään aina ekströmin mustikka-, mansikka-, tai vadelmasopan kanssa. Tässäkin on helppo säästää jos kokkaa puuroa. Puuroainekset eivät maksa oikeestaan yhtään ja myös painavat vähempi kuin mysli. Sitten se kallein osa mikä ei näy tuossa ruokalistassa on ns. mutustuspussi eli kaikki se mitä tulee mutusteltua kulkiessaan ja pikkutauoilla. Minulla ja Eiralla ei ole tapana lähteä vaeltamaan nälkiintymismielessä vaan syyä pittää :) Mutustuspussin voi kukin kasata omien mieltymistensä mukaan tai jättää kokonaan pois. Meidän mutustuspusseissa on tällä kertaa suklaata, rusinoita, luumuja, kuivattua ananasta (kalpiksesta) ja muromysliä. Joku toinen saattaa kantaa mukanaan rusinapurkkia ja paria suklaalevyä. Toisella voi olla keksejä. Joku taas tykkää vaikka suolakekseistä tai maapähkinöistä. Ja jotkut eivät mutusta kulkiessaan ollenkaan. Noilla ruokalistan kamoilla kyllä selviää ihan hyvin mainiosti. Jokaiselle aterialle on laskettu myös pari palaa näkkileipää. Mulla on mukanani kuuden päivän reissulle yksi paketti koulunäkkiä. Leivän päälle on sitten hankalampi keksiä mitään mikä säilyisi mutta sulatejuusto nyt menee yleensä ainakin parin päivän ajan. Nyt mukana on myös purkki aprikoosimarmeladia. Käyttää voisi myös vaikka suklaa- tai pähkinäsuklaalevitettä. Kuka nyt mitäkin keksii. Näkkäri menee kyllä vaikka sellaisenaan jos tosi nälkä on. Miettikäähän ruokajuttuja ensi viikon aikana. Minä palaan netin ääreen taas viikon päästä lauantaina. Odotellessa voitte lueskella vaikka: http://www.cc.jyu.fi/~eiraihal/juttuja/akgs/muona/index.html -- Tommi Lahtonen, hazor@tyhjajoukko.org, , IRC:Hazor Put your trust in those who are worthy. From hazor@tyhjajoukko.org Thu Oct 17 19:59:50 2002 Date: Mon, 5 Aug 2002 00:50:57 +0300 (EEST) From: Tommi Lahtonen To: Isa Maunula , Merja Jokinen , Ari Vainio , Mika Videnoja , Tuomo Kohvakka , Eira Ihalainen , Elina Timo Subject: Vaelluksen ruokailu Terveisiä Muotkatuntureilta. Kävimme Eiran kanssa ihastelemassa lapin tuntureita. Yritän saada reissun kuvia webbiin parin päivän kuluessa. Eira ei ikävä kyllä pääse mukaamme Norjaan mutta yritän keksiä hänen tilalleen jonkun muun. Vaelluksella tuli mieleen muutamia asioita joita haluaisin painottaa Jotunheimenin retkenkin kohdalla. 1. Huipulla tuulee ja yleensä kovaa Lapin tunturit ovat matalammalla kuin Norjan vuoret ja silti tuuli voi olla erittäin kova. Tuultapitävästä ei siis parane tinkiä. Tuuli myös viilentää ilmaa kovasti eli sopivasti lämmintä pitää olla mukana. Riittää kun saa mukavasti lisättyä kerroksia tuulipuvun alle. Parhaimmillaan tuntureilla/vuorilla liikkuu ihan mukavasti sortsit jalassa mutta heti pysähtyessä pitää pystyä lisäämään vaatetusta. Takissa on hyvä olla huppu tai sitten muuten tarpeeksi hyvin suojaava lakki tai kaulahuivi yms. Norjaan kannattaa ottaa varalakiksi ihan oikea kevyt pipo tai vastaava. Suurin osa lämmöstähän karkaa juuri päästä. Varustelistassa mainittuja käsineitä ei myöskään kannata unohtaa. 2. Yöllä voi olla kylmä. Minun vanha ja jo vähän kasaan painunut makuupussini ei ollut ihan tarpeeksi lämmin jokaisena yönä Muotkatuntureilla. Pahimmillaan piti vetää fleece päälle että tarkeni. Suuri merkitys tarkenemiseen on kuitenkin syömisellä. Jos illalla ei syö hyvin niin todennäköisemmin palelee. Kylmimpää yötä edeltävänä päivänä oli yksi ateria jäänyt väliin. Myös tuo jo aiemmin mainitsemani pipo on kiva jos yöllä paleltaa. Minun rinkkani painoi 16kg Kiilopään tunturihotellin puntarilla mitattuna. Eiran rinkka painoi reilut 15kg. Hirveitä ei siiis painoa tarvi olla. Minun rinkkani vielä kevenee Norjaan jo pelkästään sen takia, että teltan painoa voidaan jakaa useammalle. Pelkkä rinkkahan painaa jo 2.5 - 3 kiloa. Sitten ruuasta. Viimeksi laittamani ruokalista minulle ja Eiralle toimi ihan mainiosti muotkatuntureilla joten voisimme suoraan soveltaa siitä meitin poppoolle sopivan listan. Otetaan mukaan retkelle n. 2.5 trangiaa mikä tarkoittaa kolmea poltinta mutta vain kahden trangian kattilat (4 kpl). Yhdessä kattilassa tekee ruuan helposti kolmelle jopa neljälle hengelle. Minä ja Eira kokkasimme aina kahden hengen ruuan yhdellä litran kokoisella kattilalla ja nyt mukaan tulevien trangioiden kattilat ovat 1.8-2 litraisia. Joissakin iltapalasafkoissa tai kaakao/tee-veden keittämisessä voi tarvita ylimääräistä kattilaa. Periaatteessa voisimme siis perustaa kolme erilaista ruokaryhmää mutta en tiedä onko tuolle tarvetta? Helpointa on jos tehdään aina kaikilla trangioilla samaa safkaa niin voidaan kätevästi tehdä jokaisesta ateriasta valmis paketti joka vain jaetaan kolmen kattilan kesken. Löytyikös keltään suoraan kaapista mitään pikaruokaa josta haluaa päästä vaelluksella eroon? Seuraavaa ruokalistaa mukaellen voisi meitin ruokavaliomme koostua seuraavasti: Aamuisin mysli+soppa tai puuro+soppa. Tehdään puolena aamuista mysliä ja puolena puuroa. Lounaaksi aina jokin keitto joka tukevoitetaan reilusti pikapastalla tai -riisillä. Yleensä yhdestä keittopussista saa litran verran keittoa eli yksi pussi per trangia piisaa. Päivälliseksi jokin vähän tukevampi ateria eli jokin pirkkapasta tai vastaava. Pitää hieman tutkailla minkäkokoisia pusseja kaupasta saa mutta kaksi pussia per trangia riittää varmasti. Tukevoitetaan pikapastalla tai -riisillä ja kuivatuilla aineksilla. Jotain Blå Bandia tai muita ns. vaellusruokiakin voidaan harkita mutta ne eivät ainakaan ruuan hintaa laske. Iltapalaksi minulta löytyy makoisa hedelmämössöresepti josta voidaan varioida pari kolme erilaista versiota. Lettuja on paistettu monella vaelluksella mutta ne taitavat jäädä nyt väliin koska nuotion tekeminen tuskin onnistuu eikä kaasua viitti ottaa nii paljoa mukaan. Paistinpannukin on aika turhaa painolastia hyötyynsä nähden. Oiskos kellään ehdotuksia iltapaloiksi? Lämmin kupit + korput on myös iha kiva pieni iltapala. Ensi viikolla pitäisi joku päivä käydä kaupassa ostamassa kaikki nää ainekset ja sitten pakata ne sopivasti. Mitenkäs kävisi tiistaina klo17 jälkeen? Melkein tarttisi Arilta tuolloin autokyydin että saa rontattua kaikki safkat. Ei tuonne tietty kaikkia tartte mukaan mutta jos haluaa sanoa sanansa siitä mitä soppaa/puuroa/pastaa suostuu/haluaa syödä niin se on hyvä olla sanomassa silloin tai mailata mielipiteensä minulle etukäteen :) Ostoksien jälkeen ne voitaisiin pakata meikän luona. Samalla voitaisiin tarkistaa telttojen kunto ja toiminta. Myös trangioita voidaan tsekata ja rinkkoja säätää. Tässä vaiheessa kannattaisi paikalla olla niin monen kuin mahdollista niin ei tartte sitten enää Norjassa keskellä sadetta arpoa miten se teltta saadaan pystyyn. Samalla voitaisiin hieman miettiä ruuan ja yhteisten kamojen jakamista. Kuivaushommaakin kannattaisi samalla jakaa useammalle. Myös reittiä voitaisiin hieman suunnitella. Koitan muistaa ottaa kopiot Jotunheimenin kartasta kaikille. Nyt siis huutakaa hep ne jotka eivät pääse tiistaina klo18 jälkeen Wilhelm Schildtin kadulle retkeä säätämään? Klo17 olisi kauppakeikka jos Arille sopii? Jos ei sovi niin sitten keskiviikkona vähän iltasemmalla tai perjantaina? Lainarinkat on nyt hankittu Arille ja Mikalle. Tuomolle ja Elinalle olisi myös rinkat tiedossa kuhan vain ehtii hakea ne sxp:ltä jossain välissä. > Tässä esimerkki minun ja Eiran ruokalistasta ensi viikon vaellukselle (6 > päivää maastossa) > > Aamiainen Lounas Päivällinen Iltapala > Lauantai - - - Lämminkuppi+korput > > > Sunnuntai Mysli Pasta Nuudelit Hedelmämössö > Soppa Pinaattikeitto Kermakastike > > Maanantai Mysli Pasta Riisi Superkupit+korppuja > Soppa Herkkusieni Gorgonzola > > Tiistai Mysli Nuudelit Riisi Lämminkuppi+korput > Soppa Yrttikastike Tillikastike > > Keskiviikko Mysli Pasta Riisinuudelit Lämminkuppi+korput > Soppa Kermakastike Yrttikastike > > Torstai Mysli Pasta Nuudelit bansku+omppu > Soppa Superkupit Kermakastike vaniljakastike > > Perjantai Mysli Pirkkapasta Pasta - > Soppa Yrttikastike > > > Kallein osa safkoista on nuo aamiaiset. Mysliä syödään aina ekströmin > mustikka-, mansikka-, tai vadelmasopan kanssa. Tässäkin on helppo säästää > jos kokkaa puuroa. Puuroainekset eivät maksa oikeestaan yhtään ja myös > painavat vähempi kuin mysli. -- Tommi Lahtonen, hazor@tyhjajoukko.org, , IRC:Hazor If it can't bite you, it can't kiss you. From hazor@tyhjajoukko.org Thu Oct 17 20:00:34 2002 Date: Tue, 6 Aug 2002 11:00:32 +0300 (EEST) From: Tommi Lahtonen To: Isa Maunula , Merja Jokinen , Ari Vainio , Mika Videnoja , Tuomo Kohvakka , Eira Ihalainen , Elina Timo , jokinenm@cc.jyu.fi Subject: Ruokalista Ennen viittä ehtii vielä kommentoida jos ei ole tulossa mukaan kauppaan. Aamiainen Lounas Päivällinen Iltapala Keskiviikko Laivalla? Tiellä Tiellä Kaakao korppuja Mitälie Torstai Mysli Keitto Blå Band Hedelmämössö Pasta pasta Perjantai Puuro Keitto Pirkkapasta Kaakao Pasta pasta Korput Lauantai Mysli Keitto Pirkkapasta Mössö Pasta pasta Sunnuntai Puuro Keitto Blå Band Kaakao Pasta pasta Korput Maanantai Mysli Keitto Pirkkapasta Mössö Pasta pasta Tiistai Puuro Tiellä Tiellä Laivalla? Henkilöitä yhteensä kahdeksan Mysliä tarvitaan n. 1.5dl per hlö per ateria. Kolme mysliateriaa eli yhteensä 3*8*1.5 = 3.6 litraa mysliä. Puuroa tarvitaan n. 1.5dl per hlö per ateria. Saman verran kuin mysliä. Keittoa riittää n. 1 litran satsi per kattila per kolme hlöä. Päälle terästyspasta 1dl per hlö. Yhdestä keittopussissa saa tuon litran keittoa eli kolme pussia per ateria nii tulee jo vähä reilustikin. Viitenä päivänä keittoa eli yhteensä 15 pussikeittoa. Terästyspastaa 5*8dl = 4litraa Päivällisiä pitää vielä funtsia kaupassa. Vaihtoehtoina on blå bandeja ja muita pussiruokia tai voidaan säästää kuluissa ja tehdä itsekuivatuista aineista vastaavia jonkin pussikastikkeen kanssa. Terätyspastaa tai riisiä pitää kuitenkin ostaa päivällisillekin. Pussien omat määrät ei riitä mihinkään. Iltapaloihin tarvitsee kuivata omppuja, banskuja yms. Pitää ostaa myös satsi korppuja. Fundeerataan näitä vielä kaupassa. Jokainen hankkii sitten itse syömänsä leivän (näkkäri, ruisleipä, hapankorppu etc.) ja leivänpäällisen. Samoin jokainen tuokoon itse kaakao/tee/pikakahviainekset. -- Tommi Lahtonen, hazor@tyhjajoukko.org, , IRC:Hazor Programming is an art form that fights back. From hazor@tyhjajoukko.org Thu Oct 17 20:01:25 2002 Date: Fri, 9 Aug 2002 09:33:47 +0300 (EEST) From: Tommi Lahtonen To: Isa Maunula , Merja Jokinen , Ari Vainio , Mika Videnoja , Tuomo Kohvakka , Elina Timo , jokinenm@cc.jyu.fi Subject: Pakkaamisesta Muistattehan kamoja pakatessanne että mukaan pitää mahtua vielä muutama teltta, keittimet ja ruuat. Käytännössä siis rinkan alaosa täyttyy jokaiselta ruualla + ehkä keittimellä. Ainakin joillekin tulee mukaan myös teltta / teltan osia. Jos rinkka painaa 15kg ennen ruokaa ja telttatarpeita niin kantsii alkaa jo hieman valikoida mitä pakkaa :) Jos saatte kamanne alle 10 kg läjään ilman telttaa, ruokia ja rinkkaa niin hyvä homma. Tavarat kantsii pakata niin, että painavat tavarat lähelle selkää ja kaikista painavimmat jonnekin alaselän tienoille. Käytännössä siis vaatteet ja makuupussi rinkan isoon osaan ja mahdollisesti myös teltta. Pikkuromppeet ylätaskuihin ja sivutaskuihin. Ruokatarpeet menevät alataskuun. -- Tommi Lahtonen, hazor@tyhjajoukko.org, , IRC:Hazor Even the best of friends cannot attend each other's funeral. -- Kehlog Albran