Jäätikkövaellus Viitasaarella

Matkalla aamu-auringossa

Tommin ottamia valokuvia

Keski-Suomen Partiolaiset ry:n retki- ja luontojaosto jĊrjesti 14-16.2.2003 perinteisen jĊĊtikkĚvaelluksen. TĊnĊ vuonna vaellus jĊrjestettiin yhteistyĚssĊ Viitasaaren Partiolaiset ry:n kanssa.

Retkelle lĊhtivĊt Ietu, Tommi, Sutki, Anna-Mari, Markus, Juho ja Mikko Luotolansaarelta Erkin kala ja matkailun pihalta perjantai-iltana. Oli kirpakka pakkaskeli ja lĊhes tĊysi kuu valaisi rauhallista kulkuamme kohti Lintusaarta. JĊrven selĊllĊ jouduimme osan matkasta suunnistamaan tiheĊĊkin tiheĊmmĊssĊ hernerokkasumussa. Onneksi sumu tyytyi leijumaan vain alhaalla jĊrven tasolla ja pystyimme suunnistamaan yhdessĊ kuun, kelkkauran ja kompassin avulla.

LĚysimme perille Lintusaarella olevalle nuotipaikalle. LĊmmin kuppien ja nĊkkĊrien voimalla saimme teltatkin kasaan rannan tuntumaan. LĊmpĚtilakin ehti pudota yli 20 pakkasasteeseen ennen yĚpuulle painumista. Sumu hĊlveni ja ennen unia ehdimme hieman ihastella kaukaisuudessa nĊkyviĊ valoja.

Kukaan joukkiostamme ei yĚllĊ paleltunut vaikka pakkasta oli aamulla herĊtessĊmme 24 astetta. Ties kuinka kylmĊĊ oli yĚllĊ pahimmillaan ollut. Pojillakaan ei ollut mitĊĊn ongelmia kylmĊn kanssa vaan pĊinvastoin juoksentelivat pihalla kolmen aikaan yĚllĊ luullessaan kellon olevan jo kahdeksan. YĚ oli hyvin tyyni ja telttojen ilmastointi ei toiminut mitenkĊĊn hyvin. Joka paikka oli tĊynnĊ jĊĊhilettĊ. Allekirjoittaneen silmĊlaseihinkin oli yĚn aikana kasvanut sentin mittaisia huurrepiikkejĊ.

LauantaipĊivĊ oli komein mahdollinen. Aurinko porotti kirkkaalta taivaalta. Pienten vaikeuksien kautta saimme leiripaikan jĊĊtyneet puut palamaan ja pystyimme lĊmmittĊmĊĊn termospullot tĊyteen vettĊ. Trangian kaasupolttimen kanssa oli ensimmĊistĊ kertaa talvikeleillĊ toimintavaikeuksia. Polttimen kaasujohdon sisĊĊn lieni pĊĊssyt kosteutta ja johto tai tai polttimen suuttimet olivat niin jĊĊssĊ ettĊ kaasua ei saatu syttymĊĊn. Pienen kainalohaudonnan jĊlkeen trangiakin ryhtyi yhteistyĚhaluiseksi ja kasvissyĚjĊryhmĊ eli Tommi, Ietu ja Anna-Mari saivat napansa tĊyteen mysliĊ ja nypesuppea.

Lopulta pojatkin saivat kamansa kasaan ja pĊĊsimme jatkamaan retkeĊmme eteenpĊin. Auringon hĊikĊistessĊ ja kĊristĊessĊ jokaisen kasvoja hiihdimme kohti Pihkurinsaarta. Puolentoista tunnin hiihtĊmisen jĊlkeen saavuimme perille Pihkurinsaaren laavulle. Saarta kiersi hiihtolatu ja saimmekin ohi kulkevilta lauantaihiihtĊjiltĊ ihmetteleviĊ katseita.

Lounastankkauksen jĊlkeen olikin aika rakentaa majapaikka seuraava yĚtĊ varten. Tarkoituksemme oli rakentaa kaksi lumikammia (kintsi, Quinzee, Quincy). Onneksi mukana oli pari isohkoa lapiota niin tarvittavien lumikasojen kokoamiseen ei kauaa mennyt. Onneksemme myĚs pakkasta oli riittĊvĊsti lumikammien kiinteyttĊmiseen. Vaikka keli oli koko ajan lĊmmennyt niin pakkasta oli kuitenkin koko ajan yli 10 astetta.

PĊivĊllisen, lumikenkĊilyn ja muiden sekalaisten askareiden jĊlkeen olikin jo ilta kĊsillĊ ja pystyimme kovertamaan lumikammimme nukkumakelpoisiksi. Korvertaminen oli aika hidasta mutta erittĊin hauskaa puuhaa :) YĚunetkin maittoivat kammissa oikein hyvin. Ei ollut kylmĊ vaan melkeinpĊ kuuma. LĊmpĚtila kammissa oli muutaman asteen enemmĊn kuin ulkopuolella jossa lĊmpĚtila oli noussut jo n. viiteen pakkasasteeseen.

SunnuntaiaamupĊivĊn ohjelmana oli tutustuminen talvikalastukseen. Paikalliset kalamiehet saapuivat laavulle aamukahville ja sen jĊlkeen esittelivĊt kiinnostuneille partiolaisille talvikalastuksen saloja. Pari innokkainta pĊĊsi itsekin kokeilemaan verkkojen nostamista avannosta. Mielenkiintoista puuhaa jota hĊiritsi hyytĊvĊ tuuli.

IltapĊivĊllĊ ei ollutkaan enĊĊ muuta kuin hiihtĊminen Lummenniemen leirikeskukseen jossa kotikyyti odotti meitĊ. Viimeinen hiihtopĊtkĊ kulki vauhdilla myĚtĊtuulessa vaikka poikien ahkiot ja pulkat tuottivatkin hieman hankaluuksia viimeisillĊ metreillĊ. Jos ei muuta retkellĊ oppinut niin ainakin pieniĊ kĊytĊnnĚn vinkkejĊ ahkion pakkaamiseen ja tasapainottamiseen ;)

Tommin ottamia valokuvia

http://hazor.iki.fi/2003/viitasaari/
© Tommi Lahtonen ()<https://hazor.iki.fi/>
2014-08-06 13:37:30