Kankaanpään puolimaraton 22.10.2005

Osallistuin yhdessä Keemin, Kiptoon, Mjevin, Passen ja Kaitsun kanssa Kankaanpään maratonille/puolimaratonille. Kiptoo ja Mjev juoksivat täyden maratonin ja muut keskittyivät mammarien matkalle :)

Kisapäivän sää oli melko huono. Lämpötila oli ihan kelvollinen vajaa kymmenen astetta mutta keli oli äärimmäisen kostean sumuinen ja vähän väliä sateli vettä. Tämä aiheuttikin pientä päänvaivaa juoksuvaatteiden valintaan. Valitsin paidaksi normaalia paksumman paidan joka piti samalla melko hyvin tuulta. Päähän laitoin lippalakin, käteen ohuet käsineet ja jalkaan trikoot.

Maratoonarit päästettiin liikkeelle klo1100 ja puolimaratoonarit varttia myöhemmin. Starttasimme Keemin kanssa eturivistä mutta jäimme heti alkukiihdytyksessä kovempien jälkeen. Puolimaratonin kärkikaksikko karkasi samantien omaa kyytiään mutta aivan tuntumassamme kulki isompi ryhmä juoksijoita ihan mukavaa vauhtia. Ensimmäinen kilometri taitettiin aikaan 3:48 mikä lupasi oikein mainiota loppuaikaa. Ennakkokaavailuissa olin veikkaillut kykeneväni jonnekin 1:22 hujakoille.

Valitettavasti kylmä keli yhdessä kosteuden kanssa teki tepposet eikä vauhtimme pysynyt kaavaillussa ensimmmäistä kilometriä lukuunottamatta. Vauhti hidastui koko ajan vaikka kuvittelimme juoksevamme ihan hyvää kyytiä. Sade kasteli ja kylmensi reidet sen verran pahasti että jalat eivät tainneet missään vaiheessa juoksua lämmetä oikein kunnolla eikä minun eikä keemin koneista saatu irti parasta mahdollista vauhtia. Näin jälkikäteen analysoituna olisi ollut järkevää tehdä erittäin hyvä alkulämmittely.

Reitti oli aivan mukava. Nousut ja laskut olivat sopivan loivia ja lyhyitä eikä reitillä ollut liikaa jyrkkiä käännöksiä. Edestakainen reitti mahdollista mainiosti kanssakilpailijoiden etenemisen seuraamisen. Pääsimmekin useaan otteeseen tsemppaamaan kiptoota, mjeviä, passea ja kaitsua. Samoin näimme kuinka kaukana edessämme puolimaran kärki kulki. Ihastelimme myös maratonin kärkijuoksijan sulavaa etenemistä.

Ensimmäinen kierros meni juoruvauhdilla matkanteon vaikeutti kiroillessa. Toisen kierroksen alkuvaiheilla reisivamma iski itseään esille mutta onneksi päätti kuitenkin jäädä lopulta taka-alalle. Koviin pitkiin kisoihin ei siis vieläkään ole oikein asiaa tällä reidellä. Matkantekoa hidastivat myös kenkieni nauhat jotka jouduin sitomaan kerran kumpaankin kenkään.

Toisella kierroksella yritin vähän lisätä tsemppiä ja sanoin Keemille että kyllä me tuo edessä 50m päässä kulkeva puolimaratoonari kiinni otetaan vaikka sisulla. Vähän aikaa puserrettuamme saimmekin karkulaisen kiinni ja parantelimme sijoitustamme. Viimeisellä kääntöpaikalla näimme kuinka kärki oli karannut jo kauas mutta yksi puolimaratoonari oli vielä mahdollisesti saavutettavissa. Keem pitikin yllä hyvää kyytiä minun sisuni jo hieman hiipuessa ja yllätyksekseni saavutimme tämänkin karkulaisen.

Loppumatka menikin kelloa vastaan taistellessa. Mahdollisuudet seuraennätykseen olivat kauan sitten menneet mutta minun toukokuussa hajonneella jalalla juoksemani puolimaratonennätys oli vielä alitettavissa. Keemin hyvällä vedolla vauhti pysyikin tarpeeksi hyvänä ja saavuimme maaliin peräkanaa. Keemin loppuaika oli 1:23:48 ja minun 1:23:51. Mihinkään kunnolliseen loppukiriin ei kyennyt. Vanha ennätykseni kuitenkin alittui vaikka juoksu ei aivan putkeen mennytkään.

Maalissa huomasi hyvin kuinka kosteaa oli. Trikoot olivat reisien kohdalta läpimärät ja alempaa huurteen peittämät. Lippalakki oli läpimärkä, käsineet märät ja paita painoi kuin synti. Sääliksi kävi niitä jotka joutuivat samassa kelissä juoksemaan täyden maratonin.

Suihkuttelun jälkeen olikin pikatankkauksen paikka ja sen jälkeen jännittämään Kiptoon ja Mjevin maratoneja. Kummallakin sujui erittäin hyvin. Kiptoo teki mahtavan ennätyksen 2:55 ja Mjev paransi ennätystään puolisen tuntia aikaan 3:19. Kelissä ei siis ollut varsinaisesti mitään vikaa. Ainakin se sopi erinomaisesti maratonjuoksijoille. Omasta ajastaan voinee siis syyttää vain omaa huonoa kuntoaan :)

Kiitokset Kankaanpään maratonklubi ry:lle hyvin järjestetystä juoksutapahtumasta. Reitti oli hyvä ja hyvin merkitty. Juotavaa oli saatavilla tarpeeksi ja se oli matkan varrella myös lämmintä! Juoksun päälle tarjottu tee ja täytekakku tulivat myös tarpeeseen :)

Kaikista hälyttävistä merkeistä huolimatta reisi kesti koko juoksun vaikkakin luulen että ei tämä juoksu reiden kuntoutumiselle mitään hyvää tehnyt. Reisissä ei muuten ole erityisiä väsymisen merkkejä mutta pohkeet ovat pahasti jumissa. Tunne on tuttu aikaisemmilta vuosilta ja olen sen yleensä yhdistänyt liian vähäiseen treenaamiseen. Nyt reilun kuukauden ajalla tehty palaaminen juoksun pariin ei siis ollut vielä ihan riittävää. Suurin puute lienee vauhtikestävyys -ja intervalliharjoitteiden vähäinen määrä. Pääosa juoksulenkeistä on ollut vain peruskestävyyttä.

Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa juoksemista hiihtokautta odotellessa. Ensi keväänä juoksuharjoittelu lähtee käyntiin taas kunnollisella iskulla ja tavoitteena on alittaa 1:20 puolimaratonilla ja 3:00 täydellä maratonilla.

Tulokset

Video Kankaanpään maratonilta

http://hazor.iki.fi/2005/kankaanpaa/
© Tommi Lahtonen ()<https://hazor.iki.fi/>
2014-08-06 13:37:30