Tunturisuunnistus 8.-9.8.2009 Utsjoki

Tommi osallistui yhdessä Anu Valkosen kanssa Utsjoen tunturisuunnistuksen sekasarjaan. Voittoa ei tullut mutta viimeiseksikään ei jääty vaikka toisena päivänä vähän pummailtiinkin. Hyvin sai nauttia Utsjoen upeista tunturimaastoista.

Ensimmäinen päivä

Lähtörivistö

Lähtökiihdytys

Tommi ja Anu lähtöruuhkassa

Startti oli heti päivän pahimpaan ylämäkeen eli Utsjoen koululta suoraan ylös. Noh, mäki hajoitti sopivasti porukkaa. Oman sarjan kärkikaksikko karkasi mutta satuttiin Antin ja Lindan letkaan jossa noustiinkin koko jyrkkä osuus ja poroaidasta läpi ja edelleen kohti rastia. Kartalle merkattua puroa ei löytynyt joten ajauduimme rinteessä rastin alapuolelta ohi. Aika moni muukin pummasi samaa ykkösrastia. Lopulta ykkönen löytyi ja kisa lähti kunnolla liikkeelle.

Kakkosrasti löytyi helposti. Kolmoselle yritettiin mennä viivaa seuraillen mutta alakautta polkua pitkin olisi varmasti ollut nopeampi. Kolmonen löytyi kuitenkin ongelmitta kuten myös nelonen.

Seuraava pitkä väli seurailtiin jokea. Kuutoselle ja seiskalle ei paljon reitinvalintaa tarvinnut tehdä. Suoraan vaan!

Kasille mentiin myös suoraan vaikka ehkä polun kautta olisi voinut olla nopeampaa. Metsän puolella harhauduttiin vähän turhan pohjoiseen missä olikin hyvin hidaskulkuista. Olisi varmaankin kannattanut ottaa eteläisempi poroaidan portti.

Viimeiselle rastille mentiin hyvää kyytiä viistorinteeseen mutta tultiin vähän turhankin alas ja piti palata polkua pitkin vähän matkaa ylämäkeen. Ilman ekan rastin pummia ja kasirastin hidasta loppua sijoitus olisi ollut melko mainio. kuljettu matka: 22.3km

maalisuora eka päivä

maalisuora eka päivä

Reittiä voi ihmetellä reittihärvelistä.

Toinen päivä

Väliaikalähdöllä pääsimme liikkeelle puoli minuuttia edellisten perään. Heti ensimmäinen rastiväli oli pitkä. Ei auttanut kuin mennä suoraan viivaa. Ensimmäisestä kurusta oli aikamoinen kiipeäminen! Rasti löytyi ongelmitta jo pelkästään sen takia että paljon muitakin suunnistajia oli näkyvissä.

Kakkoselle lähdettiin samaa tahtia isohkon letkan kanssa. Valitettavasti pieni peesailu kostautui enkä lukenut karttaa tarpeeksi tarkkaan ja yritin etsiä rastia aivan liian aikaisin aivan väärältä mäeltä. Emäkämmi! :-\ Lopulta sijainti selvisi ja pääsimme oikealle rastille mutta sijoitusten suhteen peli taisi olla jo menetetty.

Kolmosrastissa ei ollut ongelmaa vaan se löytyi mukavasti ja samalla yritin auttaa Anua hinaamalla. Nelosrastilla tuli taas kämmellettyä. Juoksimme letkassa aivan liikaa etelään eivätkä varoituskellot soineet ennen kuin oli liian myöhäistä ja oltiin aivan liian korkealla ja etelässä.

Vitosrasti löytyi taas helposti. Kuutoselle mentäessä yritettiin taas lisätä vauhtia hinaamalla. Seiskalle kierrettiin kurun pohjoispuolelta mutta rastinotto lipsahti eteläisen järven puolelle.

Loput rastit löytyivät helposti. Lopputuloksena saavutimme kokonaiskisan 12. sijan, joka oli pienoinen pettymys mutta itseppä pummattiin :) Alle tunti olisi pitänyt kärjelle jäädä ja nyt tuli eroa puolitoista tuntia. Utsjoella on hienot maastot ja kelikin suosi, kyllä kannatti käydä! :) kuljettu matka: 23km

maalisuora toinen päivä

Reittiä voi ihmetellä reittihärvelistä.

http://hazor.iki.fi/2009/tunturisuunnistus/
© Tommi Lahtonen ()<https://hazor.iki.fi/>
2016-03-11 18:12:02