Tee itse urheilugeeli - DIY energy gel

Urheilu- ja energiageelin tekeminen on hyvin helppoa. Geelissähän on vain halutussa suhteessa erilaisia hiilihydraatteja (sokereita), nestettä, jokin makuaine ja mineraalisuolaa tai tavallista suolaa.

Käytettyjä hiilihydraatteja ja niiden suhteita voi vaihdella oman maun ja mahan sietokyvyn mukaan. Maltodextriini aiheuttaa mahavaivoja, jos sitä on liian paljon. Voi käyttää myös hedelmäsokeria, mutta sekin aiheuttaa vatsanväänteitä helpommin, kuin tavallinen sokeri ja rypälesokeri. Rypälesokeriä eli glukoosia eli dextroosia eli panimosokeria löytyy ruokakaupasta viinitarvikkeiden yhteydestä. Voi käyttää myös hunajaa, siirappia jne. Rypälesokeri on kaikista nopein sokeri, koska se on suoraan lihaksille sopivassa käyttövalmiissa muodossa (glukoosi).

Mustikkageeli

Mustikkageeli

Energiasisältö noin 900-1000 kJ / 100 g. Riippuu siitä paljonko nestettä mustikoista tulee. Jos mustikkanestettä on 200 g, niin tuloksena on tuo 1000 kJ. Satsin kokonaispaino on noin 800 g ja energiaa noin 8000 kJ. Suolaa on vielä hintsusti eli noin gramma (1.0 g) per 100 g, jos koko satsiin laittoi 8 g suolaa. Jos käytät tavallista suolaa etkä Seltiniä niin natriumin määrä on korkeampi. Seltinissä on mukana myös kaliumia ja magnesiumia.

Sekoita kaikki aineet kattilassa. Sulata ja sekoita yhtenäiseksi mössöksi. Älä keitä. Maltodextriini voi toimia kuten maizena/perunajauho ja kiinteytyy kiehuessaan. Maltoa on myös erilaisilla koostumuksilla joista osa paakkuuntuu helpommin kuin toiset. Malto kannattaa siivilöidä. Huomaa, että jäähtynyt geeli on huomattavasti jäykempää, kuin kuumennettu. Lisää tarvittaessa vettä, jos geeli on liian jähmeää. Siirrä valmis geeli ruiskun avulla vanhoihin geelipussukoihin tai pakkaa kokoonmeneviin geelipulloihin.

Mustikoista täytyy siivilöidä pois kaikki mustikkajämät, koska ne tukkivat pullojen suut. Pelkkä mustikoiden mehu riittää geeliin. Sauvasekoittimella voi mustikoita hienontaa, mutta silti pitää siivilöidä.

Säilyy jääkaapissa jopa viikkoja. Mitä sokerisempi liuos niin sen paremmin säilyy. Sitruunamehu toimii myös säilöntäaineena. Varmista, että säilytyspakkaus on varmasti puhdas. Pakkaukset voi desinfioida kiehuvassa vedessä. Säilymisen voi varmistaa jollakin marmeladien säilömiseen käytetyllä säilöntäaineella.

Ylimääräisen geelin voi nauttia jäätelön, jugurtin tai rahkan kastikkeena. Mustikkageelihän on oikeastaan mustikkahilloa... Namnam :)

Mangogeeli

Käytä samaa reseptiä kuin mustikkageelissä, mutta korvaa vesi ja mustikat 500 grammalla mangososetta.

Omenamansikkageeli

Tehdään samalla reseptillä kuin mustikkageeli, mutta korvataan mustikat mansikoilla ja omenasoseella tai -mehulla. Kaikki kiinteämpi aines pitää taas siivilöidä pois. Onnistuu myös käyttämällä vauvanruokahyllystä löytyviä Semperin omena- ja mansikkasmoothieita. Samalla saa valmiin pakkauksen geelin kuljettamista varten. Neljä pakettia (4*90g) smoothieta ja niiden sekaan sulatellaan samat sokerit ja suola kuin mustikkageeliin.

Perusresepti sitruuna- tai limettigeeli

Jos haluat oikeasti sitruunan tai limetin makua geeliin, niin pese kuumalla vedellä hedelmän kuori ja raasta sitten kuorta geelin sekaan.

http://hazor.iki.fi/2016/diy-gel/
© Tommi Lahtonen ()<https://hazor.iki.fi/>
2018-10-08 11:45:25