Varusteet viikonloppuretkelle

Tässä pieni ohjeellinen varustelista lyhyelle retkelle.

Ryhmän varusteet

Henkilökohtaiset varusteet

Jos listassa on puutteita niin korjauksia voi lähettää sähköpostilla.

Tavarat kantsii pakata niin, että painavat tavarat lähelle selkää ja kaikista painavimmat jonnekin alaselän tienoille. Käytännössä siis vaatteet ja makuupussi rinkan isoon osaan ja mahdollisesti myös teltta. Pikkuromppeet ylätaskuihin ja sivutaskuihin. Ruokatarpeet menevät alataskuun.

Tavarat kannattaa pakata muovikasseihin sateen varalta.

Lyhyellä retkellä ei ole niin väliä jos kamat eivät ole viimeisen päälle gore-texiä sun muita ihmeellisiä keinokuituja. Ihan tavallisilla kaapista löytyvillä vaatteilla pärjää. Flanellipaita päälle ja menoksi :)

Minulla oli elämäni ensimmäisellä vaelluksella Kevon kanjonissa varusteina vain niitä romppeita mitä kaapista löytyi. Makuupussi oli huono ja painava. Flanellipaita imi hikeä kuin sieni. Lainarinkka oli hyvä! Jalat hikosivat saappaissa. Rinkka oli liian painava. Kivaa oli kuitenkin ja kipinä jäi :) Sillä selviää mitä omasta kaapista löytyy. Hienompia ja kevyempi varusteita ehtii kasailla tulevina vuosina.

Ruoka

Viikonloppuretken elää periaatteessa vaikka pelkällä suklaalla. Kannattaa kuitenkin syödä edes vähän "oikeaa" lämmintä ruokaa. Oikealla ruualla on jo pelkästään psykologinen merkitys vaikka energian tarpeen saisi muutenkin kuitattua.

Ruokalista Hetta-Pallas-vaellukselta (1999)

Muonareseptejä voi vilkuilla myös Akateemisen kenttägourmetseuran kotisivulta.

Esimerkki päivän ruokalistasta

AteriaRuoka
Aamiainen mysliä tai puuroa ja niiden kaverina ekströmin mustikkasoppaa/vadelmasoppaa/mansikkasoppaa tai blå bandin makeita lämmin kuppeja. Puolen litran soppa riittää kahdelle.

Mysliä riittää n. 2dl per henkilö. Puuroa riittää 1.5dl per henkilö.

Mysli on siistimpää tiskauksen kannalta kuin puuro.

Lounas Pussikeitto (keittoaika alle 10min) jota voi tarvittaessa terästää heittämällä sekaan pikapastaa tai pikariisiä. Yhden litran keitto piisaa kolmelle.
Päivällinen Päivälliseksi jokin pataruoka. Kaksi pussia per trangia eli per kolme henkilöä riittää hyvin.

Jotain Blå Bandia tai muita ns. vaellusruokia ei tarvitse vilkuilla ellei välttämättä halua kokeilla. Ihan tavalliset pikavalmisruuat toimivat (keittoaika alle 10min).

Voi myös itse kuivata juureksia ja muita aineita ja tehdä omia annoksia käyttämällä pohjana jotakin valmiskastiketta.

Iltapala Iltapalaksi lettuja tai mitä kukakin haluaa syödä esim. leipää, korppuja, lämmin kuppeja.

Jokaisella aterialla syödään tietysti leipää. Leipää ottaa ja syö kukin tuntojensa mukaan. Näkkäri on hyvää evästä pitemmillä retkillä. n. kaksi palaa per ateria riittää pienelle miehelle. Näkkärin päälle voi levittää sulatejuustoa, joka säilyy hyvin pakattuna parikin päivää. Leivän päällä voi käyttää myös hilloa tai jotakin suklaalevitettä...

Ja tietysti pitää olla karkkia ja suklaata kävellessä naposteltavaksi... :)

Hyvää evästä ovat myös kuivatut hedelmät esim. banaanit, aprikoosit, luumut ja rusinat. Ovat kevyitä mutta sisältävät reilusti energiaa.

Säilykkeitä ei pidä kantaa mukanaan. Ne painavat liian paljon koska niissä on turhaan nestettä ja metallia. Kuivamuona on kevyttä. Sama koskee makkaraa sun muita tavallisia mutta painavia "eväitä". Jos kannatte moisia niin on ainakin turha marista että reppu/rinkka painaa. Mitään missä on turhaan nestettä painona niin ei kannata ottaa. Tuoreet hedelmät ovat vihoviimeisiä. Appelsiiniturismi on iha oma lajinsa...

Lisätietoa

http://hazor.iki.fi/text/viikonloppuretki.html
© Tommi Lahtonen ()<https://hazor.iki.fi/>
2014-08-22 17:08:13