Sauvakävelyretki Peuran polulla 15.-17.5.2020

Treenin taustaa

Raivoeemeleiden pikavaellus pohjanmaan kivierämaahan on osa valmistautumista elokuun alussa kisattavaan Lapland Wilderness Challengeen. Viiden vuorokauden omahuoltoinen kisa suunnistetaan Lapin erämaissa. Pohjalle piti saada ainakin yksi pitkä, vähintään kaksi yötä kestävä testireissu varusteiden ja vähän miestenkin toiminnan testaamiseksi. Alun perin treeni oli aikataulutettu NUTS Karhunkierroksen yhteyteen Oulangan maisemiin, mutta koronan pilattua pohjoisen polkujuoksukinkerit harjoitukselle piti keksiä toinen vaihtoehto. Peuran polku oli helppo valinta sopivan pituutensa, kohtuullisen läheisen sijaintinsa ja paikoin vaikeakulkuisen maaston takia. Reitin kulkeminen oli pyörinyt Manun mielessä jo pidempään ja nyt siihen tuli oivallinen tilaisuus. Saatuamme auton vaihdon järjestymään toisen porukan kanssa homma oli ns. paketissa ja treenisuunnitelma valmis.

Valmistelut

Tiimin molemmat osapuolet ovat kokeneita retkeilijöitä, joten parin yön pikavaellukseen valmistautuminen ei vaatinut erikoisempaa suunnittelua. Sovimme etukäteen yhteiskamojen pakkaamisen, karttojen tulostuksen ja keskustelimme hieman eväistä, mutta muuten pakkaaminen kevytretkelle oli molemmille selkeää. Mukaan tuli pelkästään ehdottoman tarpeellinen, eikä mitään ylimääräistä. Lähdön lähestyessä ja sääennusteen tarkentuessa kävi ilmi, että viikonlopusta tulisi sekä kylmä että kostea. Yöksi luvattiin neljää astetta pakkasta ja päivälle saman verran plussan puolelta vesi- ja räntäsadekuurojen ryydittämänä. Luvassa oleva kalseus raskautti reppua, sillä joitain varusteita piti pakata mukaan lisää jotta reissun onnistuminen ei jäisi kiinni kurjasta kelistä. Leiriin saavuttua on vaihdettava välittömästi märät kamppeet päältä, joten kuivaa ja lämmintä välikerrastoa sekä kuoriasua on välttämätöntä kantaa mukana.

Tommi suunnitteli etukäteen lähes 180 km reitin, joka yritti simuloida Vätsärin kivierämään olosuhteita. Reitillä oli paljon rasteja avosuoalueiden keskellä ja pahoissa kivikoissa. Lähtöpäivä perjantai ja sunnuntai jäivät kuitenkin niin lyhyiksi, että mitään todellista kilometrirallia ei ollut mahdollista suorittaa.

Varusteet

Yhteiset varusteet

Parempikuntoisena Manu sai vastuulleen yhteisten varusteiden kantamisen

Tommin varusteet

Varustelistaus 15.-17.5.2020 tehdylle juoksuvaellukselle Peuran polulla, Suurijärven reitistöllä ja Salamajärven kansallispuistossa. Reitti sisältää paljon umpimetsäosuuksia ja suota.