Suomi päästä päähän - Suomen pisin vaellusreitti - Finlandia-vaellusreitti

Nyt on julkaistu Finlandia-vaellusreitin ensimmäinen versio, joka on paranneltu reitti kesällä 2021 kuljetun vaelluksen reitistä. Tutkittavana on myös keskeneräinen karttaversio kesän 2021 vaelluksen retkiraportista, josta näkee kartalle sijoiteltuina kaikki reissun kuvat, videot ja äänitallenteet. Varsinainen retkitarina on vielä kesken, mutta siitäkin löytyy jo päivätilastot ja varustekommentteja.

Projektina on suunnitella ja kulkea Suomen pisin vaellusreitti koko Suomen päästä päähän. Lähtöpiste on lähellä Virolahtea rannikolla ja päätepiste EU:n pohjoisimmassa pisteessä Nuorgamissa. Reitillä on mittaa n. 1850 kilometriä. Reitti kulkee mahdollisimman paljon pitkin valmiita polkuja ja vaellusreittejä. Yksi projektin tavoitteita olisi saada Suomeen oikea pitkän matkan vaellusreitti ja sille myös kulkijoita samaan tapaan kuin jenkkilän pitkillä reiteillä on. Kunnat ja valtio eivät tätä saa aikaiseksi. Projektista jää jäljelle valmis reittisuunnitelma, johon kuuluu tarkka reitti kartalla, gps-jälki ja reitiltä löytyvät laavut, kodat, kaupat jne.

Retki on kuljettu!

Matkalla

Päivityksiä

Linkkejä

Yleistä

Reitti on tarkoitus kulkea kesällä 2021. Lähtö on toukokuun loppupuolella 24.5.2021. Maaliin pitäisi päästä heinäkuussa. Toive olisi päästä kulkemaan ennen pahinta hyttysaikaa. Matkapäiviä tulee n. 40, jos keskimääräinen päivämatkatavoite (50 km) onnistuu. Tähän lisätään muutama varapäivä ja lepopäivä, koska matkalla kuitenkin tulee jotain viivytyksiä. Lepopäiviä ei ole tarkemmin suunniteltu, mutta niitä tulleepi käytännössä jokunen. Lepopäivä tai lyhennetty kulkupäivä voi tulla esim. sään takia. Realistinen tavoite voisi olla 42-45 päivää. Täytyy kuitenkin varautua jopa 50-60 päivään.

Reitin eteläisin osuus onnistunee kevyimmällä mahdollisella repulla eli jopa ilman omaa majoitetta. Pohjoisin osuus on haastavin ja edellyttää ehkä omaa majoitetta. Suunnitelmana on edetä pitkiä päivämatkoja (n. 50 km / päivä). Kyseessä on pikavaellus / fastpacking / speedhiking -tyyppinen retki eli kantamus pidetään mahdollisimman kevyenä ja edetään nopeasti tavanomaisia vaelluksia pitempiä päivämatkoja. Helpoissa paikoissa ja repun ollessa kevyt saatan hölkätä, mutta suurin osa matkasta kuljetaan kävellen.

Majoittuminen tapahtuisi milloin milläkin tavalla: laavussa, kodassa, teltassa, mökissä, hostelissa, hotellissa, kuusen alla jne. Varsinkin alkumatkasta pääsee välillä sisätiloihin sähköverkon äärelle.

Varustelistaus

Ultrakevyt eli alle 5 kiloa ilman ruokia.

Varustelistan pohjana käytetään viime kesän Lapland Wilderness Challengen varustelistaa.

Reitti

Kaikki vihjeet ja vinkit reitin parantamiseksi otetaan ilolla vastaan. Erityisesti alueilta joilla ei ole valmista reitistöä olisi mukava saada vinkkejä poluista joita ei löydy kartoista.

PvmEtappiKmMajoitusKauppaRavintolaApu

0. Ravijoki - Matsun laavu (9 km)

Bussikyydit kulkevat sen verran huonosti, että reissu pitää aloittaa pienesti. Pääsen illansuussa bussilla Ravijoelle, josta kävelen yöksi Matsun laavulle. Pikkuisen pitemmällekin voisi, mutta Jermulaan on jo 28 km ja se on liian paljon. Hyvä, että voi aloittaa parilla vähän lyhyemmällä päivällä eikä heti yli 50 km matkalla.

Jätän reitin alusta pois pätkän, joka lähtisi aivan merenrannasta. Sinne ei pääse kuin taksilla tai kävellen, niin on hieman turhan hankala paikka aloittaa.

Saapuminen Jyväskylästä menee hieman hankalasti, koska yhteydet eivät ihan natsaa. Joutuu tulemaan Haminaan hyvin aikaisin ja odottelemaan iltapäivän bussia. Jos sattuisi löytymään iltapäivälle kyyti Kouvolasta Haminaan/Tavastilaan/Ravijoelle niin voisi lähteä myöhemmällä junalla. Auttaisi myös jo saisi kyydin maanantaiaamuna Jyväskylä-Pieksämäki tai Jyväskylä-Lahti

Paikallisapuna toimii Pekka

Matsun laavu

1. Matsun laavu - Valkjärvenkankaan laavu (38 km)

Reitti seuraa aivan alkua lukuunottamatta Salpapolkua. Salpalinja-museolla on kahvila, josta saa lounasta klo 11-15. Miehikkälässä on myös kauppa ja ravintola aika sopivasti päivämatkan loppupuolella. Voi lähteä liikkeelle kevyellä repulla ja syödä museolla tai koukata Miehikkälään syömään. Miehikkälässä käyminen lisää matkaa muutamalla kilometrillä. Takamaan laavu on 33 km kohdalla. Parasta olisi jaksaa Valkjärvenkankaan laavulle asti, että seuraavasta päivästä ei tule aivan liian pitkää. Vielä parempi olisi jos jaksais Multamäen laavulle (+14 km) asti lähemmäs Ylämaan kylää.

2. Valkjärvenkankaan laavu - Hämmäauteensuon laavu (56 km)

Ensimmäinen etappisuunnitelma vei Lappeenrannan kaupunkialueelle. Uusi vaihtoehto kulkee syrjemmällä Ylämaan kautta Hämmäauteensuon laavulle. Ylämaata ennen pääsee kulkemaan pienen pätkän Ylämaan luontopolkua pitkin. Kumpi lienee parempi: pohjoinen vai eteläinen reitti? Ylämaalta löytyy Sale Ylämaa.

Ylämaan luontopolku (PDF)

Hämmäauteensuon laavu

Järvenpäänsuo-Hangassaari

Tästä etapista on tarkempi kartta erilaisten vaihtoehtoreittien kanssa. Oikean reitin valitseminen on vaikeaa. Paikallistietoutta tarvitaan.

3. Hämmäauteensuon laavu - Imatra (50 km)

Hämmäauteensuolta on sopivan lyhyt matka Joutsenoon ja ruokakauppaan. Imatralla ei ole ruokakauppaa lähellä suunniteltua reittiä.

Joutsenossa on useita ravintoloita.

S-market Joutseno

Ravintola Pistaasi (Imatran kylpylä)

Yöpaikkoja Imatralla: Lammassaaren laavu ja kota, Imatra Spa laavu, mitä muita?

Hostel Ukonlinna

Vuoksen kalastuspuisto

Jos koivet tekee tenän niin voi vuokrata kaupunkipyörän :-D

Paikallisapulaisia: Maija, Teemu, Paula, Jussi

4. Imatra - Kaakkolammen laavu (53 km)

Reitti etenee nyt suurinpiirtein Imatra–Ruokolahti–Rautjärvi -retkeilyreittiä pitkin. Sama reitti tunnetaan myös nimellä rajojen reitti.

Imatralta löytyy heti alkumatkasta kauppa. Vuoksenniskassa (10 km) on useita kauppoja ja ravintoloita. Vähän ennen Ruokolahtea olisi Neste Ruokolahti. Viimeinen ruokakauppa on Ruokolahdella n. 25 km kohdalta. Joni on paikallisapu. 2021-05-29

5. Kaakkolammen laavu - Oronmylly (55 km)

Samaa vaellusreittiä jatketaan Soininmäen kodalle asti. Aivan lähellä olisi myös Oronmylly (+4 km), joka olisi paras paikka päättää päivä. Oronmyllyssä pääsee sisämajoitukseen ja ehkä saa myös ruokaa.

Heti reitin alussa Pohja-Lankilan kylällä on Kyläkuppila Käpälämäki, josta saa pitsaa ja elintarvikkeita

2021-05-31

6. Oronmylly - Punkaharju - Puruvesipolun kota (48 km)

Uusittu suunnitelma vei lähemmäs Punkaharjua. Pitempi vaihtoehto kiertää Punkaharjun keskustan kautta ja lyhyempi oikaisee Punkaharjun ohitse. Pitempi reitti seurailisi Pyhät polut -reitistöä, Tapion uraa ja Puruvesipolkua. Päädyin vielä lyhentämään tätä pari kilometria ja jätin pois Pyhät polut -reitin alun ja otin tilalle Laakkiinmäen suojellun metsän ja Kultakiven alueen. Yöpaikaksi osuu sopivasti Puruvesipolun kota tai Naaranlahden matkailutila.

Paikallisapu Kimmo Ka.

7. Puruvesipolun kota - Unipulla (51 km)

Reitti korjailtu 13.4. Kesälahden ja Kiteen väliltä saatujen suunnistuskarttojen avulla. Reitti lyheni parilla kilometrillä. Kiitos Keski-Karjalan Rasti! :-)

Uusittu reittisuunnitelma siirtää majoittumisen Kesälahdelta Puhokselle. Kesälahdella pääsee ruokakauppaan ja ravintolaan. Puhoksen kyläkauppaa ei enää ole. Palveluja tarjoaa kuitenkin läheinen Pajarinhovi (kallis) ja Unipulla. Unipullasta saa ruokaa ja BB-majoituksen ja osuu myös matkallisesti hyvään kohtaan.

8. Unipulla - Purnukorven laavu (56 km)

2021-06-04

Reitti korjailtu 13.4. Kesälahden ja Kiteen väliltä saatujen suunnistuskarttojen avulla. Reitti on nyt saatu supistettua 56 kilometriin. Kiitos Keski-Karjalan Rasti! :-)

Uusi etappi ei vieläkään kunnolla ratkaise edellisen version ongelmia. Päivämatka venyy pitkäksi, koska sopivaa laavupaikkaa ei ole tiedossa ennen Purnukorven laavua. Turvesuoalueet, junarata ja joet hankaloittavat paljon hyvän reitin suunnittelua. Pakko on kulkea paljon tietä pitkin. Muutama seikkailupätkä kuitenkin löytyy. Jotenkin tätä pitäisi saada lyhyemmäksi, joko reittiä oikomalla tai löytämällä yöpaikka hieman aikaisemmin. Vanhan reittiversion lopusta saisi kopioitua lyhyemmän reittivaihtoehdon, mutta se kulkee pitkät pätkät keskellä peltoja.

Tolosenmäellä on K-Kauppa ja huoltoasema.

Paikallisapu Anu, Asko

9. Purnukorven laavu - Kaukaansärkän laavu (40 km)

Oravantaivalta seuraillen jatketaan. Reitille osuuvat sekä Kiihtelysvaara, että Heinävaara. Molemmista on kauppa. Jos Kaukaansärkän laavu pettää, on varavaihtoehtona Papulanniemen laavu. Heinävaarassa on myös huoltoasema. Onkohan siellä lounas?

10. Kaukaansärkän laavu - Urkkalammen laavu (41 km)

Kontiolahden ABC ja Sale on suoraan reitillä. Nyt kuljetaan Kolinpolkua.

Keski-Karjalan palvelu- ja kohdekartta

Lauri

11. Urkkalammen laavu - Koli (43 km)

Matka jatkuu Kolinpolkua ja Herajärven kierrosta pitkin Kolin kylälle asti. Kylällä on ruokakauppa. Reitistä on kaksi vaihtoehtoa: Herajärven kierroksen läntinen tai itäinen reitti. Itäreitti on aavistuksen lyhyempi ja helppokulkuisempi. Itäreitillä on ehkä myös paremmat maisemat. Tässä voi mennä vaikka tietä pitkin, koska Kolin alueen polut ovat kaikki tuttuja.

Kiviniemen retkeilykeskuksessa on kesäkahvila. Siellä voisi syödä lounasta.

Nyt on paljon hidaskulkuista maastoa. Parempi tehdä lyhyempi päivä. Majoittuminen Kolilla sisätiloissa. Kolin Ryynänen tai Kolin keidas? Muita vaihtoehtoja? Jarin vierasrakennus

Paikallisapuna toimii Jari L.

12. Koli - Juuka - Sorveuskosken laavu (48 km)

2021-06-09

Tulee lyhyempi päivä, mutta kilometrejä pitäisi olla tarpeeksi varastossa aiemmilta päiviltä. Tulikiven kivikylä osuu reitin varrelle. Kivikylässä on lounasravintola. Juukassa on kauppa. Reitti kulkee nyt vanhaa UKK-reittiä pitkin aina Saariselän erämaahan asti. Sorveuskosken laavu olisi ensimmäinen sopiva yöpaikka hieman Juukan pohjoispuolella.

Matti K lähtee mukaan matkaan?

Paikallisapu Antti

13. Sorveuskosken laavu - Aronsalmen laavu (40 km)

UKK-maja on Sannan ja Jeren mukaan hieno. Siellä on myös kaivo. Kaivo löytyy myös Surmasärkiltä.

Jatketaan UKK-reittiä pitkin. Matkan varrella ei ole palveluja. Laavu on ihan lähellä valtatietä. Voiko olla rauhaton paikka? Muita laavuvaihtoehtoja ei oikein ole. Nurmes on vähän turhan kaukana. Majatalo Pihlajapuu ja Aronsalmen lomamökit osuvat myös kohdalle.

Kimmo L lähtee mukaan matkaan?

Vaihtoehtoinen reitti : Raesärkät ja Tiilikkajärvi

Miten päästä Valtimoon ja takaisin UKK-reitille?

Raesärkät

Leiviskänkallioiden rotko

Tulehmo

14. Aronsalmen laavu - Valtimo (41 km)

Sannan ja Jeren mukaan tämä etappi on hyvin huonossa kunnossa. Pitää suunnitella mahdollisia kierto- ja oikovaihtoehtoja ja kysellä paikallisilta lisätietoja.

Nurmeksessa olisi kauppa ja huoltoasema pienen lisäkoukun päässä reitiltä.

Valtimossa on kauppa. Valtimon kylän kupeessa pitäisi olla useampikin laavu: Mäkelän laavu, vanhan uimalan laavu. Vähän pitemmällekin voisi kävellä, mutta ei ole lisää laavuja pitkään aikaan. Harri majoittaa

Harri asuu Valtimolla

15. Valtimo - Maanselän etappi (41 km)

Ukk-reittiä pitkin matkataan Maanselän etappiin tai sen vieressä olevalle Hoikanlammin laavulle. Muita majapaikkoja ei ole lähistöllä. Tämä on suurelta osin aika nopeakulkuista maastoa, joten hieman harmi, että etappi jää näin lyhyeksi. Maanselän etapissa on ravintola.

16. Maanselän etappi - Naapurivaaran lomakeskus (45 km)

2021-06-14

Vuokatti lienee järkevä paikka pitää seuraava tauko, koska sieltä löytyvät kaikki palvelut. Etappi ei ole pitkä, mutta on maastoltaan vaativa ja hidaskulkuisempi kuin Kolin Ryläys. Pitää keksiä järkevä majapaikka. Naapurinvaaran leirintäalue olisi seuraavan päivän pitkää etappia ajatellen paras paikka.

Paikallisapu Marko, Tero, Ismo

17. Vuokatti - Tuulentuvan autiotupa (50 km)

2021-06-16

Etappi on pitkä ja minulle entuudestaan tuntematonta reittiä. Voi olla aika vaativa. Ainakin korkeuseroja löytyy paljon. Paikotellen oikea reitti voi olla myös kateissa.

Minkähälainen paikka on Saarijärvelle mmerkitty nuotiopaikka? Olisi ennen Tuulentuvan autiotupaa ja lyhentäisi pitkää päivää, jos pystyisi täällä yöpymään.

18. Tuulentuvan autiotupa - Paskokosken laavu (52 km)

2021-06-18

Ristijärvi olisi pienen lisämutkan takana n. 8 km jälkeen. Tarviiko käydä kaupassa? Hyrynsalmi on n. 40 km kohdalla ja myös pienen koukun takana. Maaston pitäisi olla pääasiassa nopeakulkuista. Ristijärven jälkeen apua tarjoaisi reitin varrella asuva Kimmo Ke. (Ruokapaketti Ristijärvi (2 p)).

Ukkohallasta löytyisi majoitusta, mutta on hieman sivussa UKK-reitiltä. Ukkohallaankin pääsee hyvää polkua pitkun. Matkaa tullee kuitenkin 60 km. Paskokosken laavu osuisi paremmin kohdalle. Pitkäkosken laavu löytyy myös vähän aiemmin. Paskokosken laavu todettu videolta hyväksi. Louhenkosken laavu näytti videolla myös hyvältä ja oli myös polttopuuhuollettu.

19. Paskokosken laavu - Markonpuron laavu (48 km)

Puolanka jää pahasti sivuun reitiltä. Tulee 20 km lisälenkki, jos käy Puolangassa kaupassa. Ei kannata. Täytyy ostaa tarpeeksi eväitä Hyrynsalmelta tai Ristijärveltä. Onko Puolangalla pitseriaa, joka toimittaa pitsan reitille? Reitti on osittain tuttu ja kulkee paljon hienoilla kankailla.

Väärälampi ok, mutta ei puita

Pyssylammen laavu ja paikka on hieno

Markonpuron laavu ok (videolta tsekattu) ja sieltä löytyy myös puita.

Hepokönkäällä on kesäkahvila

20. Markonpuron laavu - Puhoskylä (50 km)

Puhoskylällä on yllätys yllätys lähikauppa! :-) Valitettavasti aukioloajat ovat meikäläisen kannalta hankalat.

Kylän laavu olisi 5 km reitiltä sivuun (Marjohieta). Pikkulammen laavulle on vielä 10 km. Seudulla pitäisi olla hyviä kankaita. Ehkä niiltä löytyy sopiva paikka pistää majoite pystyyn. Eija lupasi järjestää aittamajoituksen! :-)

Reissun puolimatka osuu tälle päivälle! :-)

Hiking 170 kilometers alone in Finnish wilderness | Taival Outdoors

edellisestä videosta keräsin huomioita reitin palveluista:

Haapuanojan laavun pohjoispuolella on märkä suo ilman pitkoksia. Haapuanojan laavu näyttää ihan käyttökelpoiselta. Myös polttopuita löytyy. Iijoen ylityksessä on naruun kiinnitetty vene Kellotörmän kohdalla. Paikotellen polkua ei ole, mutta siniset reittimerkit puissa ovat näkyvillä. Pikkulammen laavu on pieni, mutta käyttökelpoinen ja polttopuut ovat vähissä.

Reittimerkit välillä ovat kateissa. Kirkashete on komea lähde ja vieressä on pieni laavu. Korpijoella on ylitysvene käytössä 1.6. - 30.9. Ollinlammen laavu on pieni ja maapohjalla. Pöksänkorven laavu on hyvä. Myös polttopuuta löytyy. Lakilampi ja myllypuron laavut olivat ilman puita. Poussuojan laavu ok.

21. Puhoskylä - Ylimmäisen Pirinjärven laavu (41 km)

Syötteen palvelut ovat oman kokemuksen perusteella surkeat kesäaikaan. Tunturimarketista oli aiemmin turha kuvitella löytävänsä mitään järkevää syötävää. Omistaja on vaihtunut ja valikoima on sivujen perusteella parantunut, mutta kuulemma hinnat ovat kovat. Leirintälue on vain asuntoautoille eikä siellä ole ravintolaa. Luontokeskuksessa on ravintola, mutta aukioloajat ovat huonot. Ainut oikea kauppa eli Syötekylän kauppa on auki huonosti. Todennäköisesti 50 km päivämatkalla ei tuonne ehdi. Kauppa on myös reilusti sivussa reitistä eli käytännössä mahdoton.

Tunturimarket

Edellämainituista seikoista johtuen päätin lyhentää päivämatkaa ja yöpyä ennen Syötettä. Seuraavana päivänä ehtii käydä kaupassa ja vaikka luontokeskuksen ravintolassa lounaalla. Lisäsin samalla yhden matkapäivän lisää ja kiertelen Syötteen isompien huippujen kautta vähän lisämatkaa.

22. Ylimmäisen Pirinjärven laavu - Ahmatupa (41 km)

Teen visiitin Syötteen kauppaan, käyn katsomassa maisemat molemmilta tuntureilta ja syön lounasta luontokeskuksessa. Yösijaksi sopii Ahmatupa (autiotupa). Tarvittaessa ei ole pitkä matka seuraavalle laavullekaan.

Luontokeskuksesta pitäisi löytyä laavu ym. Luontokeskuksessa on kahvila korppi.

23. Ahmatupa - Hoikkalammen autiotupa (43 km)

Virallista UKK-reittiä pitkin menee koko päivä.

24. Hoikkalammen autiotupa - Kirintövaaran laavu (53 km)

UKK-reitti katkeaa vähän ennen Posiota. Alue on kartasta päätellen hyväkulkuista kangasmaastoa, josta löytyy paljon käyttökelpoisia polkuja. Livojärven suunta näyttäisi erityisen hyvältä, mutta se on reitin kannalta umpiperä. Posiolla on kauppa pari kilometriä ennen Kirintövaaraa. Latureitin laavu on myös vähän ennen Kirintövaaraa. Anu lupasi avustaa ja Saunamökkimajoittaa täällä.

25. Kirintövaaran laavu - Autiomaan laavu (40 km)

Riisitunturin ylitys. Päivä jää vähän vajaaksi, koska sopivaa laavua ei löydy. Autiomaan laavusta ei löydy mitään tietoja. Riihilammen laavu on jo ehkä liian kaukana. Maastokin voi olla hidaskulkuista.

26. Autiomaan laavu - Kumpuvaaran laavu (43 km)

Alkumatka on helppoa ja nopeaa ja paljon kuljetaan tietä pitkin. Rukalta (30 km) eteenpäin on ensin 10 km hankalaa ja sen jälkeen helpompaa maastoa. Rukan maastot ovat jo turhankin tuttuja ja vähän houkuttelisi oikomaan suoraan Konttaiselle, mutta kaupassa on pakko käydä.

Rukalla on kauppa vajaan 30 km kohdalla. Parempaan kauppaan pitää tehdä vähän ketunlenkkiä.

Majoitusvaihtoehtoja on useita Karhunkierroksen varrella.

Karhunkierrokselta löytyy latauspisteitä.

27. Kumpuvaaran laavu - Oulangan leirintäalue (41 km)

2021-06-28

Karhunkierrosta pitkin edetään koko päivä. Oulangassa on luontokeskus, luontokeskuksessa on ravintola. Joen toisella puolella on Oulangan leirintäalue.

Hieman lyhentelin Karhunkierroksella kuljettavia etappeja ja sain leirintäalueen sattumaan sopivaksi yöpaikaksi. Hassua kulkea tämä näin hitaasti, kun monena vuonna on tullut juostua yhdessä yössä.

28. Oulangan leirintäalue - Konttilammen kota (44.5 km)

Alkumatkalle osuu Hautajärven luontokeskus, jossa on kahvila. Seitsemän kilometriä ennen Konttilampea on myös kota, jos haluaa tehdä reilusti lyhyemmän päivän.

29. Konttilammen kota - Sallatunturi - Aatsinginhaudan laavu (40 km)

2021-07-01

Tämä on koko reissun lyhin päivämatka ja ainut kunnolla alle 40 km päivä, jos jää Sallatunturille (26 km). Jos jatkaisi matkaa Aatsinginhaudan laavulle asti tulisi matkaa tälle päivälle 40 km ja seuraavalle päivälle jäisi järkevät 45 km.

"Virallista" UKK-reittiä voi vähän lyhentää kulkemalla Ruuhitunturin yli. Luulen, että tuo on parempi vaihtoehto erityisesti maisemien kannalta.

Sallatunturissa olisi hyvä ladata elektroniikan akkuja ainakin hieman. Ruokatäydennystä pitää saada reilusti, koska seuraava kunnollinen kauppa on vasta Nuorgamissa. Sähköä olisi kuitenkin pian tiedossa lisää. Myös jotain ruokaa saa Naruskan suunnalta. Täytyy vielä laskea tarkkaan, kuinka suuri eväslasti täytyy ottaa matkaan. Seuraaville päiville on tarjolla majoituspaikkoja joista saa ruokaa. Sen verran syrjässä kuitenkin kuljetaan, että neljän päivän eväspaketti täytyy ottaa matkaan. Seuraava ruokapaketti tulisi Tulppion majoilta.

Sallatunturin alueella ei ole oikeaa kauppaa. Kaupat ovat reilun 10 km päässä Sallan keskustassa. Tulee joko pitkä ketunlenkki tai saatava ruokatoimitus tilattua kaupasta tai kyyti kauppaan. Kea Creutz avustaa ja Ruokapaketti Sallatunturi (3-4 p)

30. Aatsinginhaudan laavu - Naruskan retkeilymaja (45 km)

2021-07-03

Tällä etapilla on paljon tietä. Jos jaksaisi Naruskan retkeilymajalle asti, pääsisi majoittumaan sisätiloihin ja saisi myös ruokaa ja ladattua kunnolla laitteet.

31. Naruskan retkeilymaja - Tuntsan pubi (47 km)

Pystyykö Naruskajoen yli kahlaamaan Tuntsan pubin kohdalta? Lyhentäisi matkaa 6 km ja pääsisi pysähtymään pubiin. Jotain majoitusta olisi Tuntsan pubista tarjolla. Lienee jokatapauksessa hyvä valinta jäädä pubiin yöksi. Pubista saa myös ruokaa.

32. Tuntsan pubi - Murhahaaran autiotupa (46 km)

Härkätunturin autiotuvalla olisi sauna. Jaksaisiko sinne saakka... Nyt mennään taas polkuja pitkin.

33. Murhahaaran autiotupa - Karhuojan autiotupa (50 km)

Tulppion majat osuu reitin varrelle. Tulppion majoilla on ravintola, josta saa esim. pitsaa ja hampurilaisia. Täytyy käydä siellä tankkaamassa ja lataamassa akkuja. Nuorttin varrella on useita laavuja ennen Karhuojan autiotupaa. Nuorttin yli menee kahluuvaijeri. Ruokapaketin saa lähetetty Tulppion majoille.

34. Karhuojan autiotupa - Tahvontupa (44 km)

Autiotupia ja muita paikkoja riittää reitin varrella. Jos haluaa lyhentää nii voi jäädä jo Peuraselän autiotuvalle. Tahvontupa on nyt reitillä vain, että pääsee sään ja voimien salliessa ehkä käymään Vongoivanräystäällä.

35. Tahvontupa - Alempi Kiertämäjärven laavu (47 km)

Nyt riittää vaihtoehtoja. Voi lähteä kiertämään lännestä Jyrkkävaaran kautta, mutta eniten houkuttaisi käynti Vongoivanräystäällä. Vongoivan huipun kautta voi oikasta Anterijoenvarteen tai kulkea idempää Iso-ojan vartta. Kiertämäjärven autiotupa on vähän ennnen laavua.

36. Alempi Kiertämäjärven laavu - Artankämppä (41 km)

Nyt pääsee Raja-Jooseppiin. Onnistuisikohan sinne ruokapaketin tilaaminen Ivalon kaupasta? Piia, Mari, Sanna ovat paikallisapuna. Täällä on myös hyvä liittyä matkaan mukaan, jos haluaa kulkea lyhyen pätkän mukana.

Iso Suorsajärven pohjoispäässä suunnitelma menee aivan rajavyöhykkeen rajalle. Pitää varmistaa, että voiko tuosta kulkea. Rajavartiostolla voisi saada muutenkin vinkkejä hyvään reittiin. Kulkulupaa rajavyöhykkeelle ei myönnetty.

Ruokaa pitää varata extrapäivälle, jos tiedossa on huono sää. Edessä on vaikeakulkuinen Vätsäri.

37. Artankämppä - Nuottamajärven laavu (57 km)

Nellimistä pitää yrittää saada lisää evästä, että selviää Vätsärin erämaan läpi. Tämä tarkoittaa ruokapakettia, koska Nellimissä ei ole kauppaa. Onneksi on Piia, Mari ja Sanna paikallisapuina. Nellimistä löytyy erähotellin ravintola. Nuottamajärven laavulle voi olla liian pitkä matka, mutta Nellimistä on piitkä etappi tietä pitkin, joka nopeuttaa ja helpottaa kulkemista. Laavu ei myöskään ole yöpymiseen erityisen hyvä. Joutuuko yöpymään ponchotarpin alla? Toivottavasti ei sada.

Pääseekö Mari tai joku muu mukaan Vätsärin etapille? Vesa olisi tulossa mukaan. Jos Nellimiin kulkeutuu vielä ruokapaketti, niin ei tarvi lastata Raja-Joosepista saakka ihan niin paljon.

38. Nuottamajärven laavu - Suolistaipaleen autiotupa (42 km)

Nyt ollaan Vätsärissä, joka tuli jo kesällä 2020 todettua aika hidaskulkuiseksi. Vinkkejä hyvästä reitistä otetaan vastaan. Suolistaipaleen autiotupa on tuttu jo viime kesältä. Eiköhän sinne asti selviydy.

39. Suolistaipaleen autiotupa - Huikkimajoen autiotupa (46 km)

Sevetin baarista pitää saada lisäevästä viimeiselle parin päivän etapille. Yöpaikkoja on paljon tarjolla. Iisakkijärvelle olisi lyhyt päivämatka.

40. Huikkimajoen autiotupa - Nuorgam (59 km)

Pitkä on viimeinen huikonen, mutta irtoaisiko tämän verran loppukirivoimia? Pulmankijärveltä on pitkälti tietä pitkin. Ihan viimeinen pätkä on melkein pelkkää alamäkeä Suomen ja Norjan rajalle :)

Seuraavaksi pitääkin sitten liftata kohti etelää?

Suunnitelmadataa

Kokoelma kaikenlaista paikkatietodataa:

Muita suomalaisia pitkän matkan vaeltajia

Muuta kiinnostavaa

Kysymyksiä ja vastauksia

Miten päädyit Pielisen länsipuolelle? Itäpuolella menee komeat reitit Patvinsuon kautta Ruunaalle ja Kuhmoon. Matkalla laavuja ja autiotupia.

Ihan huoltovarmuuden takia. Pielisen itäpuolella on tosi hankala päästä välillä kauppaan. Länsipuolella osuu reitille sopivasti Joensuu, Koli, Juuka ja Valtimo. Itäpuolella ei oikein ole kuin Lieksa ja sekin vaatii erillistä poikkeamista. Ilomantsikaan ei osuisi ihan kaikista parhaalla tavalla reitille. Lisäksi on tosi vaikea keksiä mielekästä reittiä Tohmajärveltä Ilomantsiin tai Petkeljärvelle. Monta tuntia olen tuota väliä pähkinyt eikä oikein hyvää tule. Valmiita polkureittejä on huonosti ja ne vähätkin kulkevat väärään suuntaan. Poikittain menevät vesistöt ovat tuolla tosi hankalia.

Kuhmosta pohjoiseen mennessä homma vaikeutuu huollon kannalta vielä lisää. Kuhmon ja Kuusamon/Taivalkosken välille ei osuisi yhtään ruokakauppaa. Hossan jälkeen joutuu itärajalta kaartamaan lännemmäksi, että pääsee taas UKK-reitille Taivalkosken kohdalla.

Itäisempi reitti olisi nopeakulkuisempi ja erämaisempi. Vähän ajattelin, jos tekisi saman reissun joskus fillarilla, niin itäreitti olisi silloin selvä valinta. Polkupyörällä pitäisi miettiä ihan uudelleen UKK-puisto ja Vätsäri. Läntinen on paljon hankalampaa, hitaampaa ja kivisempää maastoa.

Jos kantaisi koko ajan mukana useamman päivän ruokia, niin huolto ei olisi niin suuri ongelma, mutta sitten tulee hankalammaksi ja raskaammaksi kulkea suunniteltuja pitkiä päivämatkoja. Viisi kiloa lisää repussa tuntuu jo niin paljon, että hölkkäilyt voi unohtaa. Tämä on kuitenkin edessä viimeistään Sallan jälkeen, kun alkaa oikeat erämaapätkät.

Matti Pesu ( 2021-03-24 15:15:00 )

Imatralla Meltolassa on kauppa ja vieressä Mellonmäellä laavu.

Matti Pesu ( 2021-03-24 15:17:51 )

ja Joutsenon jälkeen reittiviivasi piipahtaakin Ukonhaudan Leijonalaavulla. Sen jälkeen on vielä muutaman kilometrin päässä Katralammen laavu (Sikalaavu).

Matti Pesu ( 2021-03-24 15:25:05 )

Ja Tupavuoren luola ennen Lappeenrannan kylille saapumista on ihan kelpoluola ja helppo löytää saavuttaa, kannattaa tsekata.

VL ( 2021-04-12 09:33:05 )

Etappi 9 kannattaisi kulkea Oravantaipaleen pohjoispäästä (Riuttalammen laavu, Särkivaara) reittiä Selkie - Mönni - Jakokoski. Näkisi aivan mahtavia maisemia moneen kertaan eikä harmittaisi vaikka joutuisi tiellä kulkemaan. Selkien ja Mönnin metsästysseuroilta löytyisi tietoa mikäli tuolle kohdalle haluaisi majoittua.

Anastassia Ali-Keskikylä ( 2021-04-17 22:21:05 )

Suomen pisin reitti pitäis nimetä rauhan reitiksi. Mikään pyhä ei menisi läpi enää Suomessa, mutta rauha on se mitä tavoitellaan ja mitä se aika pitkälle myös on. Sisäinen rauha, luonnon rauha. RR.

http://hazor.iki.fi/2021/suomi/
© Tommi Lahtonen ()https://hazor.iki.fi/
2023-09-04 13:34:47