Finlandia Marathon 13.9.2008

Vuosi vierähti edellisestä maratonista ja oli aika startata toistamiseen Finlandia marathonille. Tavoitteena juosta uusi ennätys eikä yhtään sen kovempaa vaikka kuinka mieli tekisi. Lisäksi tavoitteena oli tehdä mahdollisimman rento suoritus. Lopputuloksena olikin elämäni helpoin maraton ja uusi ennätys!

Kisa-aamuna hiemän epäilytti päivän kunto. Viimeisestä pitkästä lenkistä ei ollut aikaa kuin kuusi päivää. Viime viikkojen juoksemiset olivat jääneet erittäin vähälle eikä vuoden juoksukilometreissä ollut muutenkaan hurraamista. Onneksi sentään oli tullut juostua useampikin ultrapitkä koitos mutta nekin maaston puolella. Jalat eivät edelleenkään pidä kovalla ja pelkästään tasaisella alustalla juoksemisesta vaan kaipaavat vaihtelevaa alustaa. Maratonia edeltävän viikon aikana oli pientä lenssun poikasta ollut vireillä mutta ei onneksi mitään vuotavaa nenää pahempaa. Fiilis oli vähän vetelä mutta eiköhän sitä startin jälkeen heräisi!

Keli oli erinomainen edelliskertaan verrattuna. Lämmintä oli n. 10 astetta eikä juurikaan tuulta eikä yhtään vesisadetta! Reittiä oli muutettu edellisvuodesta. Nyt lähdettiin hieman eri paikasta ja kierrettiin järveä toiseen suuntaan. Lisälenkkiä ei tarvinnut juosta kuin ensimmäisellä kierroksella. Starttiviivalla oli myös mm. edellisvuonna parhaan ajan juossut Jari Kuhno.

Heti startissa Kuhno ja muutama muu lähtivät etenemään hurjaa vauhtia. Vähän aikaa roikuin Keemin kanssa samassa vauhdissa mutta sitten totesimme, että ei kannata. Antaa muiden juosta itsensä sippiin ja itse juostaan oman suunnitelman mukaan. Myöhemmin kun tarkastelimme lopputuloksia niin niistä näkyi selvästi kuinka kärkiryhmä oli juossut itsensä sippiin ja tasaisen taktiikan kaverit olivat tulleet takaa ohitse ja voittoon. Tarkoitus oli juosta vähän alle kolmen tunnin loppuaikaan tähtäävää vauhtia sen ihmeemmin puristamatta ja kirimättä. Edellisvuoden kisan loppukilometrit olivat niin kauhea kokemus, että nyt piti kokeilla miten helposti ja rennosti maran voi juosta.

Neljän hengen kärkiryhmä karkasi ja me jatkoimme omaa tahtiamme. Alkumatka kulki mukavasti vähän reilun neljän minuutin kilometrivauhtia, joka oli aivan tarpeeksi lujaa. Tiedossa oli että loppupuoliskolla kuitenkin vähän hidastuu niin oli ihan hyvä alussa kulkea aavistuksen lujempaa mutta kuitenkin sellaista vauhtia joka oli helppoa ja rentoa juosta. Keli oli hyvä ja juoksu kulki mukavasti.

Mattilanniemen jälkeen sattui Cartmani olemaan kytiksellä kameran kanssa ja nappasi meistä pari kuvaa. Thanks! :)

Vähän ennen ensimmäisen kierroksen lisälenkkiä Keem ilmoitti, että hän vetää nyt vähäsen lujempaa ja poikkeaa sitten kevennykselle puskan puolelle. En lähtenyt Keemin vauhtiin vaan jatkoin omaa tasaista tahtiani. Keem ottikin sopivan etumatkan, poikkesi puskaan ja sitten jatkoimme taas yhdessä samaa tahtia.

Viherlandian jälkeen Cartmani oli jälleen kameran kanssa paikalla:

Keem oli startannut aikomuksenaan juosta vain 30km ja keskeyttää sen jälkeen. Tavoitteena oli kuulemma juosta 30km alle kahden tunnin ja vauhtimme oli siihen hieman hidas joten Keem karkasi uudelleen ja nyt lopullisesti vähän ennen ensimmäisen kierroksen loppua. Nytkään en hötkyillyt vaan yritin pitää oman tahtini.

Pian Keemin kiihdytyksen jälkeen takaa alkoi nousta muita miehiä rinnalle. Pelästyivätköhän kun Keem lähti kiihdyttämään vai hidastuinko itse niin paljon. Väliajoista pääteltynä ainakin itse hidastuin aavistuksen mutta vauhti oli edelleen aivan tarpeeksi hyvää. Neljä kaveria meni hissukseen ohitse mutta yksi jäi meikäläisen peesiin.

Ietu oli lutakossa kyttäämässä kameran kanssa ja otti keemistä ja minusta muutaman kuvat.

n. 28 kilometrin tienoolle asti matka kulki edelleen joutuisasti. Ihan ensimmäisen kierroksen aikoihin en päässyt mutta koko ajan selväst alle 4:15/km aikoja. Viimeisen kolmanneksen alkaessa pohkeissa oli jo tuttu juoksujökki. Taas kerran kaikki väliin jätetyt juoksulenkit kostautuivat ja oli pakko puurtaa puujaloilla. Kaikeksi onneksi jökki ei ollut ollenkaan pahimmasta päästä mitä maroille olen kokenut vaan juokseminen sujui edelleen kunhan jaksoi tsempata itseään vauhtiin.

Ilman vetoapua tsemppaaminen ei vaan oikein onnistunut ja kilometrit kulkivat taas aavistuksen aiempia hitaammin. Mitään hätää ei kuitenkaan ollut koska alkumatka oli kulkenut sen verran reippaammin, että oli varaa hieman hidastella. Mattilanniemen juottopaikan jälkeen intoonnuin pitkästä aikaa juoksemaan ihan vauhdikkaan kilometrinkin. Lieneekö syynä ollut törppö juontaja, joka uskotteli, että matkaa oli jäljellä enää kahdeksan kilometriä vaikka sitä oli kymmenen kilometriä vaiko peesissä juosseen kaverin kommentti, että olipas edellinen kilometri hidas. Vauhtia siis löytyi vielä tarvittaessa kunhan jaksoi psyykata itseään.

Reitti kääntyi pohjoiseen ja pienet vastatuulipuhurit imivät liiallisen vauhdin juoksusta taas pois. Reitti myös hieman ruuhkautui rantaraittia kiertävistä lönköttelijöistä ja kävelijöistä. Vähän piti mutkitella, että pääsi kiemurtelemaan välistä. Yhdessä kohdassa reitti oli aivan tukossa mutta tilaa syntyi nopeasti ja mukisematta, kun huusin takaa "Tuut tuut, juna tulee" ja kiittelin ohi mennessäni :)

Vähän ennen sillalle nousemista bongasin reitiltä myös rantaraitin kierrosta juoksevan Elinan ja vähän tsemppasin häneen lisävauhtia:) Viimeisessä juottopaikassa viherlandian kohdalla laskeskelin, että aikaa on niin reilusti, että uusi enkka tulee vaikka kuinka hidastelisi. Peesissä ollut kaveri siirtyi etummaiseksi juottopaikan jälkeen ja minä jättäydyin suosiolla jälkeen. Hidastin yhdellä pykälällä vauhtia ja pyrin säästelemään jalkojani.

Moottoritien varrella nappasin kiinni Antin, joka oli juoksemassa rantaraitin kierrosta. Vähän siinä juoruttiin ja Antti lähti juoksemaan minun vauhtiani. Sitten vastaan tulikin mallikkaasti huoltajan tehtävät hoitanut Mjev ja lähti kirittämään viimeiselle kilometrille. Intouduin vähän kiristämään tahtia ja viimeinen kilometri kulkikin taas hyvää kyytiä.

Maalisuoralla oli hölmö jyrkkä mutka pidentämässä matkaa eivätkä väsyneet maratonin jalat siitä oikein pitäneet. Eikö lähtöpaikkaa olisi voinut siirtää vähän kauemmas niin mutkaa ei olisi tarvittu? Loppuaika oli 2:57:52 ja entinen ennätys alittui komeasti yli minuutilla! Tavoite oli saavutettu ja kevyesti jos moista koskaan voi maratonista sanoa!

Maalissa sai ison muovikassillisen rompetta ja evästä. Kassi oli ehkä paras mitä missään kisassa on jaettu. Kassissa oli proteiinipalautusjuomaa, kinkkusalaattiateria, sämpylä, mansikkavaniljakiisseliä, suklaata, suklaarusinoita, iso energialakritsipatukka, banaani ja omenanektaria!

Maalissa jalat olivat tietysti vähän tönköt mutta eivät ollenkaan liian pahasti. Muutkin vaivat olivat vähäisiä: vasemman jalan yhdessä varpaassa oli pieni alkava rakko ja oikean jalan isovarpaan kynsi oli hieman kärsinyt ja kynnen alla oli rakko mutta ei muuta. Tähän mennessä helpoin ja rennoin juoksemani maraton ja silti lopputuloksena oli uusi ennätysaika. Reserviä jäi vielä reilusti käyttämättä joten eiköhän tätä aikaa vielä kaunistella. Koko homma tuntuu olevan vain ja ainoastaan jalkojen pökkelöitymisestä kiinni. Jos joskus intoutuisi oikeasti juoksemaan tarpeellisen määrän kilometrejä niin maratonaikakin lienisi aivan eri lukemissa. Hapenottokyky ei ollut millään tavalla kovilla missään vaiheessa juoksua.

Seuraavaksi pitäisi saada jalat palautumaan Vantaan SM-maratonille. Siellä voisi yrittää jopa B-rajan alitusta...

Nyt pari päivää maratonin jälkeen palauteltuani jalkojen tuntuma on erittäin hyvä. Kävin sunnuntaina maratonin jälkeen parin tunnin kevyellä pyöräilylenkillä ja maanantaina kevyellä tunnin maastojuoksulenkillä. Pohkeiden jökkisyys on koko ajan vähentynyt hyvää tahtia ja nyt tiistaina jökistä on jäljellä enää rippeet. Toipuminen on ollut harvinaisen nopeaa ja hyvää. Yleensä maran jälkeisellä viikolla on melkoinen yleisväsymys mutta sekin puuttuu tällä kerralla.

Kaaviot

Treeniohjelma

Vuoden alusta lukien on tullut treenattua seuraavasti:

LajiAika
h
Kmkm-nopeus
min:s
Hiihto 134 1555.6 05:10
Hilavitkuttimet 1 1.0 35:25
Juoksu 61 655.1 05:32
Kuntosali 1
Kävely 79 306.2 15:29
Luistelu 9 140.0 03:51
Mailapeli 7 2.1 33:08
Pyöräily 108 2069.2 03:08
Suunnistus 37 207.0 10:47
Uinti 3 9.5 20:18

Aikaisempia maratoneja

Linkkejä

http://hazor.iki.fi/2008/finlandia_marathon/
© Tommi Lahtonen ()<https://hazor.iki.fi/>
2016-03-11 18:01:42