Sarkofagen (11.7.2000)


Joen ylitys

Tiistaikaan ei tuonut mukanaan vaelluskenkiä vaan tiedossa oli taas kerran sandaaleissa tallustamista. Tällä kertaa päätimme käydä tutkimassa läheistä takapihajäätikköä eli Larsbreenia. Samalla pääsisimme käymään Sarkofagenin huipulla piknikillä. Matka kohti Larsbreenia alkoi Nybyenistä jossa sijaitsivat myös opiskelijakämpät. Matkalla Nybyeniin pulahdimme myös Longyearbyenin uimahallissa. Ihan siisti paikka mutta pieni miinus on pakko antaa saunasta puuttuvista löylynheittovälineistä. Ensimmäisenä piti ylittää kylän läpi juokseva Longyearelva. Tämä ei ollutkaan aivan niin helposti tehty. Joen poikki kulkee aika mukavasti kivikkoa mutta ei kuitenkaan niin paljon että ylitse pääsisi pomppimaan aivan mistä kohtaa tahansa. Erehdyimme ensin kiertämään liian pitkälti yläjuoksulle josta jouduimme palaamaan pitkän matkaa takaisinpäin kunnes lopulta löysimme sopivan kohdan josta pääsi ylitse.

Joen ylityksen jälkeen alkoikin kapuaminen. Kuljimme jäätikön reunaa mutaisessa moreenimössössä. Jossain vaiheessa kapuamista huomasimme että takanamme tuli jokin yksinäinen sekopää lumilaudan kanssa ylöspäin jäätikköä pitkin. Hurjapää jäi hieman alemmaksi huhkimaan lapion kanssa. Tiedä sitten mitä hyppyriä itselleen väsäsi. Kivääri hepulla ei ainakaan ollut mukana. Luultavasti olisi laskenut karhulta karkuun :)

Alhaaltapäin katsottuna voisi kuvitella Sarkofagenin päällisen aivan muuksi kuin tasaiseksi hiekka- ja sammalmaastoksi. Noh, tämähän passasi oikein hyvin eväiden syömiseen. Maisemat olivat myös aivan yhtä mahtavat kuin toissapäivänäkin laakson toisella puolella olevalta vuorelta.

Paluumatka sujui huomattavasti vauhdikkaammin kuin nousu. Matkalla poikkesimme pomppimaan ja poseeraamaan jäätikölle. Lieneeköhän kovin moni muu meikäläisen lisäksi käynyt kiipeilemässä Larsbreenillä sandaaleissa?

Lars Hierta fjellet kuvattuna sarkofagenin päältä Tommi ja alhaalla näkyvä Longyearbyen Sandaalihemmo
jäätiköllä

http://www.iki.fi/hazor/svalbard2000/paiva11.shtml
© Tommi Lahtonen ()<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
2018-09- 4T11:03:57Z