Longyearbyen - Tromsø - Olsborg (18.7.2000)

Päivämatka

Mistä Longyearbyen Tromso
Mihin Tromso Olsborg
Millä Lentokone Polkupyörä
Aika 1.5h 6h 7min
Matka 960km 130 km
Keskinopeus 600 km/h 21.2 km/h
Huippuvuoret

Tiistaina oli edessä lähtö lentokentälle ja paluu mantereelle. Kaikesta päätellen sain onnistuneesti lentolippuni lentokentällä. Tuli jotenkin niin jenkkiläinen olo kun ostin sen lipun puhelimitse ja visalla. Sopii muuten arvata oliko mun nimi kirjoitettu siihen väärin :-) Oon nykyään Tommy Latonen. No ei se mittään. Hyvin tuolla pääsin lentsikkaan sisään kamoineni päivineni. Tällä kertaa kone ei ollut läheskään täynnä vaikka väkeä ihan piisasikin. Sain istuksia ihan yksikseni omalla laidallani konetta. Kai se oli tuo parta sit niin kamala ettei kukaan uskaltanut istua viereen. Tällä kertaa braathens ei tarjonnut "kunnon" ateriaa vaan toivat vaan semmoisen snackpussin. Siellä oli täytetty sämpylä, semmoinen hieno suklaakonvehti (anthon berg) ja appelsiinimehua. No nuohan piisas mulle ihan mainiosti. Lukemiseksikin löytyi eri numero braathensin asiakaslehdestä kuin edelliskerralla. Tässä numerossa oli jopa ihan pitkä artikkeli longyearbyenistä. En sit kuitenkaan muistanut repiä sitä mukaani vaikka piti. Tällä kertaa lennolla näki vähän maisemiakin. Karhusaari näkyi ylitettäessä ihan mainiosti ja koitin näpsäistä siitä valokuvankin. Saapas nähdä miten onnistui. Vähän kerkesin matkan aikana torkahtaa. Jossain vaiheessa matkaa tajusin, että olin unohtanut toisen juomapulloni Eiran kämpälle. No panic.

Laskeutuminen oli ihan hienoa. Näki kirkkaasti vuonoja ja vuoria. Oli komeeta. Kentällä marssin infoon ja sanoin, että jätin pyöräni tänne reilu viikko sit ja että saisinko sen nyt takaisin. Mies kysyi "have you paid it?" "yes" "Do you have a receipt?" "nope" ... ja sitten mentiin hakemaan pyörää kopista :) Mukavan rauhallinen lentokenttä. Ainakin sain ihan ittekseni lastailla pyörän ja tankkailla sun muuta. Sitten vain kopsuttelin ihmettelevien silmien edestä pyöräilyunivormussa ja cykkeli lastattuna pihalle :) Edessä olikin heti hikinen urakka kun piti polkea tromssan toiselle puolelle. Kaupunkihan on yllätys yllätys rakennettu vuoren rinteille. No pääsihän tuosta kunnialla ylitse ja löysin itseni kävelykadulta. Onneksi kohta löytyi myös urheiluliike josta kävin ostamassa itselleni uuden juomapullon. Palvelu oli vain toivottoman hidasta.

Sitten vihdoinkin ihan kunnolla matkaan. Ensin tromssan "hienon" sillan ylitse. Näyttää kauempaa hienolta mutta yli ajaessa se tuntuu lähinnä huterolta peltikasalta. Tulomatkalla viimeinen pätkä ennen tromsaa oli ollut hirmuista taistelua vastatuulen kanssa. Tällä kertaa tuuli olikin sitten ihanasti takana ja kiihdytti pyörän kepeään vauhtiin :) Ajaminen maistui pitkästä aikaa. Oli ihan kiva viilettää vuonon rantoja pitkin kohti nordskjobotnia jossa olin pysähtynyt tulomatkallakin. Noh, pääsin sopivasti perille nordsjobotniin ennen kuin kaupat kerkesivät kiinni. Taskussa oli vielä jonkun verran norjan kruunuja kolikoina ja sain ostettua itelleni puoli litraa jugurttia ja banaanin. Samalla pysäyksellä tuli havaittua, että statoilin huoltamoista ei meikäläiselle ole iloa. Niiden vesihanoja kun ei saa auki ilman sopivaa työkalua. Onneksi essoilla palvelu toimi paremmin ja sain siellä täytettyä vesipulloni.

Matka jatkui taasen kohti Narvikia. Nyt oli edessä ennestään tuntematonta tietä. Alussa pääsi vielä ajelemaan ihan mukavasti vuonon reunaa mutta aikasta pian tie päätti nousta ylängöille pois meren rannasta. Siinä tulikin sitten hikoiltua erinäisiä kilometrejä eteenpäin. Nousua meinaan piisasi. No eipä minulla ollut mikään kiire. 10km/h väänsin mäkeä ylöspäin ja tunsin oloni pienen pieneksi maan matoseksi kipuamani vuoren rinteen vierellä :) No lopulta pääsin päällekin saakka ja laskemaan alamäkeä :) Lopulta päädyin jonkun olsford tms nimisen kylän ohitse ja kiskaisin teltan pystyyn tien vieressä olevaan männikköön. Siellä sitten makoisasti koisasin ensimmäisen yön.

http://www.iki.fi/hazor/svalbard2000/paiva18.shtml
© Tommi Lahtonen ()<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
2018-09- 4T11:03:57Z