Tornio - Kolari (4.7.2000)

Päivämatka

MistäTornio
MihinKolari
Ajoaika8h 51min
Aika 11h
Matka200 km
Keskinopeus22.5 km/h

Ajopäivä alkoi vesisateella. Jonkun aikaa odoteltuani sade taukosi sen verran, että oli järkevää lähteä liikkeelle. Edessä oli pitkä ajopäivä Kolariin saakka.

Tornionjoen kuohuja

Alkumatkasta ei sattunut mitään ihmeempiä. Poikkesin Karunkin kohdalla katsomaan Tornionjoen koskia. Vähän myöhemmin vastaani tuli ensimmäinen aito matkapyöräilijä. Kyseessä oli jo keski-iän ohittanut herrasmies, joka oli polkenut jo pitkän tovin ja oli palaamassa kotiinsa Keski-Suomeen. Hän kertoili pyöräilleensä lapissa jo monina vuosina.

Ylitorniossa alkoi jo hämärästi tuntua siltä, että olen saapumassa lappiin. Aavasaksa oli ensimmäinen matkan varrelle osunut tunturi. Matka jatkui kohti Pelloa josta poikkesin pienemmälle sivutielle, joka kulki aivan Torniojoen reunaa aina Kolariin saakka. Liikennettä ei tällä tiellä ollut paljoa, mutta eipä ollut juuri mitään muutakaan. Ei mitään kaupustelijoita, ei kauppoja, ei mitään. Vain ja ainoastaan metsää ja välillä sivusta pilkahteleva joki. Tämä pätkä oli päivän viimeiseksi aika raskas.

Pakollinen napapiirivalokuva

Kolariin saavuin juuri sopivasti ennenkuin kauppa meni kiinni. Kävin ostamassa ison kassin syömistä ja samalla kyselin, että mistähän saattaisi löytyä hyvä majapaikka. Olin sen verran väsynyt ettei teltan pystyttäminen oikein innostanut. Sainkin vinkin ja löysin perille Riitan majataloon. Itse emäntä ei ollut paikalla vaan joku mikälie miekkonen päästi sisään ja antoi huoneen käyttööni. Lämmitti myös saunan samaan hintaan. Löylyt maistuivat erittäin hyvältä vaikka sauna ei muuten kovin hyvä ollutkaan. Hintaa yhden yön majoittumiselle tuli 200mk.

http://www.iki.fi/hazor/svalbard2000/paiva4.shtml
© Tommi Lahtonen ()<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
2018-09- 4T11:03:57Z