Pielavesi - Oulu (2.7.2000)

Päivämatka

Mistä Pielavesi
Mihin Oulu
Ajoaika 11h 30min
aika 13h 50min
Matka 265 km
Keskinopeus 23 km/h

Toinen päivä tulisikin olemaan matkan rankimpia tai jopa rankin. Lähdin aikaisin aamulla Samin ja Airan mökiltä polkemaan kohti Oulua. Kilometrejä tulisi kertymään reilusti yli 200 tämän päivän aikana!

Tyyni aamumaisema

Aamulla oli hyvin rauhallista ajella. Sää oli tyyni eikä liikennettä ollut juuri nimeksikään. Koukkasin ensimmäisenä Pielavedelle josta käännyin polkemaan kohti pohjoista ja Kiuruvettä. Vähän matkaa poljettuani ohitin vanhan miehen, joka oli polkemassa samaan suuntaan. Edelleen vähän matkaa ajettuani pysähdyin korjaamaan lastiani ja ukko sai minut kiinni. Miekkonen paljastuikin juttumieheksi ja kertoili matkan ratoksi kauhujuttuja siitä, kuinka auto oli joskus tönäissyt hänen eukkoaan. Jonkin matkaa poljettuamme ukko kääntyi sivutielle ja toivotti minulle hyvää matkaa.

Kiuruvedelle saakka matka sujui ilman ihmeellisempia kommelluksia. Kiuruvedellä poikkesin tankkaamaan. Ei mitään ihmeellistä mainittavaa pientä pyörällä kompurointia lukuunottamatta.

Maisema matkan varrelta

Päivän pitkä matka jatkui kohti Pyhäntää. Pyhännässä alkoivat jo alkumatkan mäkimaastot painaa jaloissa ja päätin jatkaa Oulun suuntaan lyhintä reittiä eli Pulkkilan ja nelostien kautta. Nelostiellä pääsinkin heti ensimmäiseksi polkemaan jo aikaisemmilta matkoilta tuttua piiitkää suoraa, joka on pyöräilijälle mahdollisimman tylsä. Tottakai höysteeksi löytyi vielä ilkeä vastatuuli.

Rantsilassa pidin taas tankkaustauon. Kaupat olivat jo kiinni, mutta paikallinen huoltoasema oli auki. Huoltoasemalla ollut myyjätyttö yritti kovasti myydä väsyneelle pyöräilijälle apetta :) Toivottipa hyvät matkatkin. Väsymys oli jo aikamoinen.

Loppumatka ouluun meni hitaasti mutta varmasti kituuttaen. Riemu olikin aikamoinen, kun vihdoin saavuin perille! Riemu oli kuitenkin ennenaikainen, koska väsyneenä menin tumpeloimaan liikennevaloihin pysähtyessäni. Unohdin tietysti, että jalat olivat kiinni polkimassa ja kellahdin kyljelleni ja rikoin samalla toisen lukkopolkimen. Juuri saman polkimen, joka oli hajonnut pari viikkoa aikaisemmin ahvenanmaalla ja olin saanut siihen vaihtokappaleen juuri ennen lähtöä. Lievästi sanottuna otti päähän! No selvisin kuitenkin Ouluun saakka ja kävin ensimmäisenä moikkaamassa Anna-Liisaa. Kiitokset kestityksestä :). Seuraavaksi meninkin moikkaamaan Hannelea, jonka kanssa tuli poljettua tandem-pyörällä edelliskesänä Helsingistä Ouluun. Hannele oli luvannut minulle yösijan.

http://www.iki.fi/hazor/svalbard2000/paiva2.shtml
© Tommi Lahtonen ()<URL: http://www.iki.fi/hazor/>
2018-09- 4T11:03:57Z